About Me

My Photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Wednesday, April 1, 2015

hidup baru

luahan rasa emy'n at 10:37 PM 0 kata-kata Links to this post
1.4. 2015

syukur tak terhingga. macam tak percaya dah bergelar seorang isteri. lagi-lagi kepada insan yang disayangi sejak 2011 :) dah 2 minggu lebih dah.. rasa macam sekejap je. terasa macam baru semalam akad nikah. hehe.. menjadi impian setiap wanita untuk berkahwin dengan orang yang dicintai kan. impian ni dah tercapai alhamdulillah. dah boleh mengorak langkah untuk capai impian-impian yang seterusnya insyaAllah..

jujur lepas dah nikah ni, makin bertambah-tambah rasa sayang, makin rindu. lain macam perasaan tu tak macam sebelum-sebelum ni. dulu boleh je gurau cakap kasar main lepas cakap je. sekarang dah tak boleh sebab dah jadi isteri kena wajib taat pada suami. cakap kena bertapis dan lemah lembut. makin timbul rasa hormat seiring kesedaran pada tanggungjawab :) semoga ada rezeki kita dapat duduk sama-sama dalam rumah sendiri nanti.

nah, sikit gambar masa majlis di temerloh. majlis akad dan sanding belum ada lagi. tak sempat nak copy dari fotografer. yang koleksi ni sempat copy..










i love you dear husband :D 

Wednesday, February 11, 2015

it's february 2015

luahan rasa emy'n at 12:18 AM 0 kata-kata Links to this post
salam..

11.2.2015

dah 2, 3 hari flashback setiap entri dalam blog. baca balik entri yang berkurun dari 2010. tapi tak ada lah buka semua label. cuma beberapa label yang besar bagi aku macam pengalaman, love, perasaan dan kawan. sempat juga padam beberapa entri yang dah tak penting dan tak ada kaitan. tak perlu dikenang kisah yang tak penting :D

dah nak masuk pertengahan februari. tinggal 1 bulan 4 hari sebelum majlis :) perasaan? masih biasa-biasa. tak ada lagi debar nak kahwin tu :P tapi bersyukur sangat insan yang aku kenal rapat sejak 2011 bakal jadi teman hidup. banyak sangat dah entri pasal dia. entri first jumpa parent dia :) lepas tu entri hari lahir, ulangtahun dan cerita-cerita lain lagi. lepas ni insyaAllah bila cerita lagi pasal dia, dah jadi suami dah :D still, masing-masing macam tak percaya nak tukar title. lagi-lagi sebab banyak sangat dugaan sepanjang 5 tahun ni. tapi syukur, kami dapat lalui dan selesaikan dengan baik. aku harap semoga kasih sayang dan jodoh ini kekal sepanjang hayat. insyaAllah aminn..

dari 2010 sampai sekarang, macam-macam perkara yang dilalui lagi-lagi sepanjang pengajian kat maktab. baca semula pengalaman praktikum, macam tak percaya dah lalui semua perkara yang mencabar tu :,) macam sekejap je dah 5 tahun setengah. sekejap je dah nak masuk setahun jadi cikgu yang betul-betul. lepas ni boleh fikir untuk sambung belajar dah. perlahan-perlahan dulu sebab baru nak bina hidup bekeluarga :D setel satu-satu perkara. semoga dipermudahkan setiap urusan.

last but not least, sejak 2013 dah malas update blog, jadi banyak cerita yang lupa macam tu je. tapi tak apa lah, makin dewasa ni makin sedar tentang banyak perkara. some story yang kita tulis kat blog mungkin tak proper or tak perlu pun kan.. kalau boleh seiring dengan meningkatnya umur, begitu juga kematangan dalam diri meningkat. tak lama lagi genap 25 tahun :) dah lama tinggalkan zaman ramaja yang tak berapa matang tu.. sekarang dah dewasa. bakal jadi isteri dan umi satu hari nanti.. dengan izin Allah :D







Monday, January 5, 2015

bride to be

luahan rasa emy'n at 4:20 PM 1 kata-kata Links to this post
5 Januari 2015.

salam dan hai..

sekejap je dah 5 hari dalam tahun 2015 :) dan tiba-tiba nanti sekejap je dah masuk mac 2015. hee. ok la, kita story sikit pasal kahwin ni. Alhamdulillah, hajat nak kahwin bulan 3 dah tercapai setelah puas beritahu kat ayah. sebabnya planning awal 30 mei. lepas tu ubah 31 mei hari ahad (johor dan pahang cuti tak sama) kebetulan adik ipar along 6 jun. kesian kat along nanti minggu ni adik kahwin, minggu depan adik ipar, esoknya nak ke pahang pula. (macam tu la bayangan awal). tu yang boleh jadi reason untuk awalkan. sepupu pun bakal bertunang 31 januari ni nak kahwin sebelum puasa kalau boleh. kalau tak dapat, diorang nak buat bulan 9. almaklumlah, masing-masing nak mengejar cuti sekolah. bulan 5 & 6 tu cuti panjang sikit kan. jadi lepas ayah timbang tara semua tu dia pun setuju untuk buat bulan 3 :D yeay! dalam tempoh cuti seminggu tu. pihak laki pun terpaksa turut juga dalam minggu tu sebab bulan 5 & 6 full booked. yela, takkan tak pergi jemputan rumah besan. takkan la nak kahwin serentak dengan sepupu. lagipun masa tu aku fikir, kalau kita mudahkan urusan orang, insyaAllah urusan kita pun akan dipermudah. sekarang ni, sepupu aku dapat la buat majlis 30 mei. tercapai hajat mereka nak sambut ramadhan dan syawal sama-sama kan :D

orang kata prepare 6 bulan sebelum majlis. tapi tarikh baru konfem 3 bulan sebelum. jadinya, sekarang ni yang betul-betul dah setel ialah andaman dan fotografi. yang lain-lain belum lagi, masih dalam list. dalam minggu ni rancang nak beli barang hantaran, tempah kad, test hiv dan lain-lain lagi yang mana boleh setel awal. tambah-tambah lagi en. tunang baru nak pergi kursus kahwin. lepas setel kursus kahwin dia, baru dapat siapkan segala macam dokumen untuk nikah. so far, tak ada masalah. cuma belum isi borang online e-ncr tu dan kumpul dokumen. ayah kata akhir januari dah boleh siapkan dan bagi tok kadi. nanti dia yang uruskan untuk tarikh temuduga. boleh tarik nafas lega dah masa tu. insyaAllah.

kira-kira hari ni ada 68 hari lagi sebelum majlis. 15 mac nikah dan majlis tempat aku. 21 mac bertandang rumah lelaki. nampaknya kena CRK sehari dua la lepas tu. hehe. kira-kira untuk bajet kahwin memang banyak. orang kata duit tu macam air mengalir. memang aku akui, tapi alhamdulillah, bila dah kerja ni rasa ringan je nak beli apa-apa. lagipun ada simpanan sikit yang buat aku rasa mampu la nak buat majlis. for me, sebagai orang perempuan tak boleh nak harapkan sangat duit dari lelaki. memanglah dia tu bakal suami, dah jadi tugas untuk support wife. tapi agak-agak juga la kan. life sekarang sangat banyak pakai duit dan rasanya tak salah pun kalau perbelanjaan majlis aku, banyak pakai duit sendiri. depends on masing-masing. lagipun kitorang sama umur, tak sampai setahun pun kerja. toleransi tu penting.




tq my dear, for everything :D 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review