About Me

My Photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Monday, September 28, 2015

luahan rasa

luahan rasa emy'n at 11:31 PM 0 kata-kata Links to this post
28.9.15

lama tak update blog. sebab rasa macam tak ada cerita nak share tapi banyak cerita sebenarnya. so, dalam post ni nak cerita sikit ketidakpuasan hati tentang beberapa perkara tapi memang tak dapat nak ubah sebab benda dah lepas dah pun.. tabahkan hati je la ye. huhu

yang pertama sekali, album kahwin. janjinya lepas 2 bulan boleh dapat album. tunggu punya tunggu dah masuk 3 bulan. mesej la fotografer, ok katanya album dah siap dalam 2 minggu dia pos. tapi.. sampai pertengahan julai tak ada berita. call dan mesej tak berbalas. whatsapp lagi la. delivered je tapi tak bluetick. lepas tu ada la balasan katanya dia kena tipu dengan printing, ada masalah kewangan sampai kereta pun nak kena tarik dan macam-macam lagi. lagi menambah sakit hati bila aku dapat tahu ada 3 orang termasuk aku yang terkena benda sama. bezanya diorang dah bayar habis, tapi aku masih ada baki lagi. ceritanya semua sama, masalah printing masalah kesihatan dan dia janji akan siapkan dengan cepat. dia kata bagi masa lagi 2 minggu.

tapi, biasalah manusia kan. dalam masa sama ada je masa cari customer baru, pergi shooting sana sini macam tak ada masalah apa-apa. hmm.. parah betul. 2 minggu habis camtu je. last-last yang dia poskan cuma softcopy raw tanpa edit. tu pun dapat pertengahan september hari tu. bila scroll gambar-gambar kahwin pun banyak yang tak cantik. yela, yang tu nanti cerita. tapi sepanjang bergambar asyik suruh senyum tunjuk gigi. last-last banyak sangat gambar yang nampak menyengih lebar :( sedih betul. aku dah la tak pandai senyum. gigi pun tak lawa.. huhu.. gila betul rasa bila tak puas hati dengan gambar sendiri. berbalik pada cerita album kahwin, aku ambil inisiatif lain untuk tempah jadi photobook. yang buat tu kawan sendiri la. jadi senang cerita. hahah.. padahal fotografer tu kawan suami tapi susah cerita ek.. alhamdulillah, sekejap je urusan untuk photobook. siap dia edit lagi. tapi total gambar dalam 90 keping untuk 1 album. ok la kan. penat jugak aku pilih gambar-gambar yang nice untuk muatkan.. jap lagi aku cerita kenapa.. sekarang ni photobook saiz besar dah siap. tunggu lagi satu saiz. aku siap buat 2 copy lagi untuk bagi kat ibu mertua :D kos biasa la. aku rasa baki bayaran untuk fotografer tu aku nak cut untuk photobook..


ni fb page. not recommended. kawan makan kawan. lebih baik buat dengan orang luar kan.


yang kedua, tak berapa puas hati dengan hasil andaman tapi benda dah jadi kita biarkan je la.. cantik memang cantik tapi sebenarnya pelamin tu terlalu besar untuk rumah. jadi tak muat frame :( hmm.. tak ada salah siapa-siapa pun, persiapan dalam 3 bulan je kan. awalnya memang aku nak yang simple dan ringkas je untuk majlis aku. pelamin biasa cume nak yang design macam kusyen tu, lepas tu nak baju ala-ala gaun je kembang bawah.. masa time aku tu, kebetulan mak andam nak buat baju baru, jadi aku request awal nak kain songket. tapi dia kata susah cari dan kos tinggi. so, tak apa la kain chiffon je. tapi bayangkan la lagi 2 minggu majlis macam tu katanya dapat cari kain songket dan dia nak design peplum.. hmm.. aku setujukan je la. sebab 2 minggu tu dah suntuk sangat. masa nak pasang pelamin, siap dia bawa frame besar ala-ala yang biasa guna untuk dewan. pasang pelamin pun masa aku kerja so tak dapat tengok. tapi pelamin memang cantik. cuma rumah kecil, tak muat masuk dalam kamera :( tak ada orang pun terfikir benda tu.. huhu.. yang pasal baju tu, memang biasa la kalau saiz besar kan. tapi, bila dikecilkan pun masih gedoboh lagi.. tu yang nampak tak kemas. tapi dah ada yang tu pakai je la.. tambah-tambah lagi dengan mekap yang agak tebal. bayangkan dengan menyengih dan bermekap tebal.. hahah.. tapi dalam banyak-banyak gambar, masih ada yang elok la..


dalam rasa tak puas hati tu, aku bersyukur sangat masa majlis bertandang. semua cantik, walaupun ringkas. puas hati dengan pelamin, dengan baju, dengan mekap, dengan fotografer ( senior fotog ) jenis tak memaksa nak suruh senyum sengih. gambar yang nampak gigi gambar candid je. puas hati sangat. lepas habis sesi outdoor, terus dia transfer gambar masuk laptop. masa kat majlis aku tak ada nak bagi terus. padahal majlis kat sana lagi adhoc. tapi semua ok. yang mekapkan pun mak sedara suami. natural je :)


banyak pengajaran yang aku dapat dari peristiwa macam ni. first, jangan prepare lewat untuk kahwin. better 6 bulan sebelum. lagipun aku banyak buat sendiri semua-semua benda. nasib la sebab dah tak ada mak kan :( sebab memang banyak perkara aku suka dia pilihkan.. jadi bila andaman nak ubah itu ini aku turutkan je la dengan harapan semua ok. tapi lain jadinya. masa dah suntuk dengan benda-benda lain lagi nak fikir masa tu.. hmm.. untuk fotografer pun, tak semestinya orang yang kita kenal dapat bagi servis yang baik. awal-awal semua nampak ok je. tapi hasil hampeh. patut la masa awal-awal lagi aku rasa nak book dekat orang lain. tak nak orang-orang yang kenal rapat. tak sangka jadi macam ni. tapi benda dah jadi. bila cerita kat orang lain pun, diorang tak dapat kata apa-apa, yang penting dah sah kahwin dah jadi suami isteri.


Alhamdulillah, lagi 1 perkara yang aku syukur sangat. masa ramadhan hari tu dapat tahu dah hamil :) rezeki Allah bagi awal. sekarang ni dah 19 minggu baby dalam rahim ummi. Alhamdulillah :D semoga membesar dengan baik ye sayang. tak sabar ummi dengan abi nak jumpa awak! :)

Wednesday, April 1, 2015

hidup baru

luahan rasa emy'n at 10:37 PM 0 kata-kata Links to this post
1.4. 2015

syukur tak terhingga. macam tak percaya dah bergelar seorang isteri. lagi-lagi kepada insan yang disayangi sejak 2011 :) dah 2 minggu lebih dah.. rasa macam sekejap je. terasa macam baru semalam akad nikah. hehe.. menjadi impian setiap wanita untuk berkahwin dengan orang yang dicintai kan. impian ni dah tercapai alhamdulillah. dah boleh mengorak langkah untuk capai impian-impian yang seterusnya insyaAllah..

jujur lepas dah nikah ni, makin bertambah-tambah rasa sayang, makin rindu. lain macam perasaan tu tak macam sebelum-sebelum ni. dulu boleh je gurau cakap kasar main lepas cakap je. sekarang dah tak boleh sebab dah jadi isteri kena wajib taat pada suami. cakap kena bertapis dan lemah lembut. makin timbul rasa hormat seiring kesedaran pada tanggungjawab :) semoga ada rezeki kita dapat duduk sama-sama dalam rumah sendiri nanti.

nah, sikit gambar masa majlis di temerloh. majlis akad dan sanding belum ada lagi. tak sempat nak copy dari fotografer. yang koleksi ni sempat copy..










i love you dear husband :D 

Wednesday, February 11, 2015

it's february 2015

luahan rasa emy'n at 12:18 AM 0 kata-kata Links to this post
salam..

11.2.2015

dah 2, 3 hari flashback setiap entri dalam blog. baca balik entri yang berkurun dari 2010. tapi tak ada lah buka semua label. cuma beberapa label yang besar bagi aku macam pengalaman, love, perasaan dan kawan. sempat juga padam beberapa entri yang dah tak penting dan tak ada kaitan. tak perlu dikenang kisah yang tak penting :D

dah nak masuk pertengahan februari. tinggal 1 bulan 4 hari sebelum majlis :) perasaan? masih biasa-biasa. tak ada lagi debar nak kahwin tu :P tapi bersyukur sangat insan yang aku kenal rapat sejak 2011 bakal jadi teman hidup. banyak sangat dah entri pasal dia. entri first jumpa parent dia :) lepas tu entri hari lahir, ulangtahun dan cerita-cerita lain lagi. lepas ni insyaAllah bila cerita lagi pasal dia, dah jadi suami dah :D still, masing-masing macam tak percaya nak tukar title. lagi-lagi sebab banyak sangat dugaan sepanjang 5 tahun ni. tapi syukur, kami dapat lalui dan selesaikan dengan baik. aku harap semoga kasih sayang dan jodoh ini kekal sepanjang hayat. insyaAllah aminn..

dari 2010 sampai sekarang, macam-macam perkara yang dilalui lagi-lagi sepanjang pengajian kat maktab. baca semula pengalaman praktikum, macam tak percaya dah lalui semua perkara yang mencabar tu :,) macam sekejap je dah 5 tahun setengah. sekejap je dah nak masuk setahun jadi cikgu yang betul-betul. lepas ni boleh fikir untuk sambung belajar dah. perlahan-perlahan dulu sebab baru nak bina hidup bekeluarga :D setel satu-satu perkara. semoga dipermudahkan setiap urusan.

last but not least, sejak 2013 dah malas update blog, jadi banyak cerita yang lupa macam tu je. tapi tak apa lah, makin dewasa ni makin sedar tentang banyak perkara. some story yang kita tulis kat blog mungkin tak proper or tak perlu pun kan.. kalau boleh seiring dengan meningkatnya umur, begitu juga kematangan dalam diri meningkat. tak lama lagi genap 25 tahun :) dah lama tinggalkan zaman ramaja yang tak berapa matang tu.. sekarang dah dewasa. bakal jadi isteri dan umi satu hari nanti.. dengan izin Allah :D







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review