About Me

My Photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

detik demi detik

Wednesday, February 11, 2015

it's february 2015

luahan rasa emy'n at 12:18 AM 0 kata-kata Links to this post
salam..

11.2.2015

dah 2, 3 hari flashback setiap entri dalam blog. baca balik entri yang berkurun dari 2010. tapi tak ada lah buka semua label. cuma beberapa label yang besar bagi aku macam pengalaman, love, perasaan dan kawan. sempat juga padam beberapa entri yang dah tak penting dan tak ada kaitan. tak perlu dikenang kisah yang tak penting :D

dah nak masuk pertengahan februari. tinggal 1 bulan 4 hari sebelum majlis :) perasaan? masih biasa-biasa. tak ada lagi debar nak kahwin tu :P tapi bersyukur sangat insan yang aku kenal rapat sejak 2011 bakal jadi teman hidup. banyak sangat dah entri pasal dia. entri first jumpa parent dia :) lepas tu entri hari lahir, ulangtahun dan cerita-cerita lain lagi. lepas ni insyaAllah bila cerita lagi pasal dia, dah jadi suami dah :D still, masing-masing macam tak percaya nak tukar title. lagi-lagi sebab banyak sangat dugaan sepanjang 5 tahun ni. tapi syukur, kami dapat lalui dan selesaikan dengan baik. aku harap semoga kasih sayang dan jodoh ini kekal sepanjang hayat. insyaAllah aminn..

dari 2010 sampai sekarang, macam-macam perkara yang dilalui lagi-lagi sepanjang pengajian kat maktab. baca semula pengalaman praktikum, macam tak percaya dah lalui semua perkara yang mencabar tu :,) macam sekejap je dah 5 tahun setengah. sekejap je dah nak masuk setahun jadi cikgu yang betul-betul. lepas ni boleh fikir untuk sambung belajar dah. perlahan-perlahan dulu sebab baru nak bina hidup bekeluarga :D setel satu-satu perkara. semoga dipermudahkan setiap urusan.

last but not least, sejak 2013 dah malas update blog, jadi banyak cerita yang lupa macam tu je. tapi tak apa lah, makin dewasa ni makin sedar tentang banyak perkara. some story yang kita tulis kat blog mungkin tak proper or tak perlu pun kan.. kalau boleh seiring dengan meningkatnya umur, begitu juga kematangan dalam diri meningkat. tak lama lagi genap 25 tahun :) dah lama tinggalkan zaman ramaja yang tak berapa matang tu.. sekarang dah dewasa. bakal jadi isteri dan umi satu hari nanti.. dengan izin Allah :D







Monday, January 5, 2015

bride to be

luahan rasa emy'n at 4:20 PM 1 kata-kata Links to this post
5 Januari 2015.

salam dan hai..

sekejap je dah 5 hari dalam tahun 2015 :) dan tiba-tiba nanti sekejap je dah masuk mac 2015. hee. ok la, kita story sikit pasal kahwin ni. Alhamdulillah, hajat nak kahwin bulan 3 dah tercapai setelah puas beritahu kat ayah. sebabnya planning awal 30 mei. lepas tu ubah 31 mei hari ahad (johor dan pahang cuti tak sama) kebetulan adik ipar along 6 jun. kesian kat along nanti minggu ni adik kahwin, minggu depan adik ipar, esoknya nak ke pahang pula. (macam tu la bayangan awal). tu yang boleh jadi reason untuk awalkan. sepupu pun bakal bertunang 31 januari ni nak kahwin sebelum puasa kalau boleh. kalau tak dapat, diorang nak buat bulan 9. almaklumlah, masing-masing nak mengejar cuti sekolah. bulan 5 & 6 tu cuti panjang sikit kan. jadi lepas ayah timbang tara semua tu dia pun setuju untuk buat bulan 3 :D yeay! dalam tempoh cuti seminggu tu. pihak laki pun terpaksa turut juga dalam minggu tu sebab bulan 5 & 6 full booked. yela, takkan tak pergi jemputan rumah besan. takkan la nak kahwin serentak dengan sepupu. lagipun masa tu aku fikir, kalau kita mudahkan urusan orang, insyaAllah urusan kita pun akan dipermudah. sekarang ni, sepupu aku dapat la buat majlis 30 mei. tercapai hajat mereka nak sambut ramadhan dan syawal sama-sama kan :D

orang kata prepare 6 bulan sebelum majlis. tapi tarikh baru konfem 3 bulan sebelum. jadinya, sekarang ni yang betul-betul dah setel ialah andaman dan fotografi. yang lain-lain belum lagi, masih dalam list. dalam minggu ni rancang nak beli barang hantaran, tempah kad, test hiv dan lain-lain lagi yang mana boleh setel awal. tambah-tambah lagi en. tunang baru nak pergi kursus kahwin. lepas setel kursus kahwin dia, baru dapat siapkan segala macam dokumen untuk nikah. so far, tak ada masalah. cuma belum isi borang online e-ncr tu dan kumpul dokumen. ayah kata akhir januari dah boleh siapkan dan bagi tok kadi. nanti dia yang uruskan untuk tarikh temuduga. boleh tarik nafas lega dah masa tu. insyaAllah.

kira-kira hari ni ada 68 hari lagi sebelum majlis. 15 mac nikah dan majlis tempat aku. 21 mac bertandang rumah lelaki. nampaknya kena CRK sehari dua la lepas tu. hehe. kira-kira untuk bajet kahwin memang banyak. orang kata duit tu macam air mengalir. memang aku akui, tapi alhamdulillah, bila dah kerja ni rasa ringan je nak beli apa-apa. lagipun ada simpanan sikit yang buat aku rasa mampu la nak buat majlis. for me, sebagai orang perempuan tak boleh nak harapkan sangat duit dari lelaki. memanglah dia tu bakal suami, dah jadi tugas untuk support wife. tapi agak-agak juga la kan. life sekarang sangat banyak pakai duit dan rasanya tak salah pun kalau perbelanjaan majlis aku, banyak pakai duit sendiri. depends on masing-masing. lagipun kitorang sama umur, tak sampai setahun pun kerja. toleransi tu penting.




tq my dear, for everything :D 








Tuesday, September 16, 2014

my engagement day 14.9.14

luahan rasa emy'n at 5:13 PM 0 kata-kata Links to this post

Alhamdulillah. syukur padaMu kerana permudahkan semua. salah satu impian pada usia 24 telah tercapai :)

pertama sekali, perasaan bila dah bergelar tunangan orang ialah rasa lega sangat-sangat. banyak perkara yang dirisaukan selagi belum ada apa-apa ikatan. yela, banyak faktor yang boleh menjauhkan. lagi-lagi bila dah sibuk dengan kerjaya dan kehidupan sebagai orang dewasa. bila dah bertunang ni perasaan yang paling aku rasa ialah dah jadi makin sayang. mungkin sebab dah pasti yang dia ni bakal suami :D semoga dipercepatkan dan dipanjangkan jodoh insyaAllah. semoga kehidupan ini dapat dilalui dengan lebih baik. besar harapan aku pada dia, dan aku percaya besar lagi harapan dia padaku. lagi-lagi bila dah tergalas tanggungjawab selepas ijab dan kabul nanti.


cerita sikit mengenai majlis pertunangan ni.. baju memang beli siap. beli online tapi terpaksa kecilkan sebab rasa-rasa macam muat je masa beli tu kan. asalnya nak pakai baju yang ada. tapi bila fikir-fikir majlis ni kan sekali seumur hidup. lepas tu, fikir yang kita ni dah bekerjaya. ada duit untuk beli yang baru. jadi, spend duit sikit untuk baju ni :) nanti raya boleh pakai lagi. barang untuk hantaran beli masa cuti merdeka. renda-renda gubahan dan bunga-bunga hiasan beli lagi seminggu nak majlis. bayangkanlah ada masa seminggu untuk buat semua. alhamdulillah ada ibu saudara yang banyak membantu. dari beli barang gubahan, buat gubahan hantaran sampailah part alter baju semua dia buatkan. bersyukur sangat :') pelamin pun tempah lagi seminggu majlis. mujur mak andam free time tu. last minit plan. asalnya rasa tak perlu pelamin ni. tapi bila fikir apa salahnya kan. sebolehnya aku nak yang terbaik untuk hari-hari bahagia macam ni. :D










before rombongan sampai, main snap gambar dulu. sendiri-sendiri je. tak ada la sampai nak tempah photographer profesional. cukuplah gambar sikit-sikit untuk tatapan sendiri. majlis nanti tempah yang profesional baru puas hati.


rombongan sampai dalam pukul 12.30 tengahari. tak lama lepas tu sarung cincin by bakal ibu mertua ;) cincin risik 1, cincin tunang 1. cincin pun dah beli awal lagi. kisahnya saja-saja nak cuba tanya kalau boleh bertunang tahun ni. :P kalau bukan september, disember nanti. 

syukurlah Allah permudahkan dan akhirnya tarikh 14 september 2014 jadi pilihan untuk majlis ni :)


cincin risik


cincin tunang






************************************************************************

the final part. gambar berdua :D 

dari zaman maktab sampai la sekarang. dari zaman kawan-kawan sampai dah bertunang. kami kenal pada 2008, mula serius 2011, bertunang 2014. insyaAllah 2015 akan disatukan sebagai suami isteri. one more step :)

bakal suami saya :D






7 dulang hantaran balasan untuk pihak lelaki. lagi 1 dulang kosong tu cupcake. minyak wangi, sunglasses, coklat, kemeja, kain pasang, dan sirih junjung

5 dulang dari pihak lelaki. sirih junjung, minyak wangi, kain pasang, tablet, cincin & duit tanda.


moga hari-hari yang mendatang dapat dilalui bersama hingga ke fasa berikutnya dan sehingga akhir waktu. dalam tempoh masa ni, banyak yang perlu dipelajari lagi supaya dapat jadi isteri mithali.

lain perasaan ni bila dah bertunang. orang kata dah jadi darah manis :D mula menghitung bulan.



p/s: dalam kegembiraan masih terselit rasa duka. hari bahagia yang kedua tanpa almarhumah bonda. pertama dulu semasa konvokesyen. yang kedua hari pertunangan. ketiga dan seterusnya pun tanpa dia. al-fatihah buatmu mak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review