About Me

My Photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, June 19, 2014

hidup baru

luahan rasa emy'n at 11:45 PM 0 kata-kata Links to this post
alhamdulillah, dengan rasmi bergelar guru pada 1 April lalu :) sekarang dah pertengahan jun, nak masuk bulan Ramadhan dah. insyaAllah semoga dapat menjalani Ramadhan dengan baik. kira-kira dah 2 bulan bertugas sebagai guru. biasa la, bila baru kerja macam-macam rasa ada. rasa macam praktikum pun ada cuma tak ada la stress macam praktikum betul-betul.

syukur dapat dekat daerah sendiri. tiap-tiap minggu balik rumah. cuma tak dapat la rasa merantau jauh-jauh macam kawan-kawan lain. tapi tak apa la, ada rezeki nanti dalam beberapa tahun minta pindah pahang. ehh. hehe. cuma dalam perancangan je la. tak nak cakap lebih, sebab benda tak pasti. no one knows the future. kita doa je la :)

hmm.. tak tau nak taip apa lagi. sekarang ni macam bosan je dengan blog. tapi still mengikuti beberapa blog yang best. memang macam ni la cara aku. bila dah malas dengan something tu memang malas sungguh. tengok la nanti kalau ada masa nak juga update cerita pasal konvo dan holiday hari tu. holiday yang dulu pun dah lama tertinggal. sebab penyakit malas ni la. tapi siapa je la yang nak baca blog ni. diri sendiri je nanti. mungkin 3, 4 tahun akan datang. mula throwback cerita-cerita lama. hehe.

sekarang ni kalau nak cerita satu-satu perkara pasal hidup sendiri pun rasa tak best. entah, mungkin sebab dah nak usia 24 ni. jadi matang sikit. kadang-kadang bila tengok post-post lepas pun macam terasa keanak-anakan betul. huhu. tapi bak ada orang kata, page kita suka hati kita la kan. tapi sebetulnya kena fikir juga tentang sekeliling. yup, kali ni betul-betul matang. terfikir lepas-lepas ni nak tulis pasal isu-isu semasa berbanding isu diri sendiri. mungkin masih berkongsi lagi beberapa kisah dan pengalaman. tapi ada had la.

pesanan untuk diir sendiri : jadi kuat, teruskan berjalan walau apa cabaran pun, kebahagiaan tu tetap akan ada satu masa nanti. stabilkan diri dulu min.




Monday, February 10, 2014

aktiviti semasa

luahan rasa emy'n at 11:35 PM 0 kata-kata Links to this post
salam..

memandangkan posting yang belum kunjung tiba, haruslah duduk rumah je. ermm, sebelum masuk januari hari tu ada juga terfikir nak cari kerja macam guru ganti ke, kerja pasaraya ke atau apa-apa yang boleh ada gaji. tapi bila dah naik sekolah, ditambah lagi dengan perasaan malas + ura-ura posting pertengahan januari, duduk je la tanam anggur. lepas tu dapat khabar lagi bulan februari. rupa-rupanya untuk guru dpli. banyak sesi dah diorang punya penempatan ni. sekarang ni dengar bulan april plak. -.- pheww, mencabar juga rupanya tunggu kerja ni.

bila cari kerja dekat pekan, tak ada tempat yang nak pekerja pun. mohon guru ganti dah tak nak sebab nanti bila kerja memang hadap sekolah je la. tambah lagi dengan jarak rumah ni dengan bandar nak pergi ppd pun jauh + malas nak drive. risau dapat sekolah jauh dah kena cari rumah sewa dan macam-macam lagi perkara. rasa macam dah ulang MALAS banyak kali. hahah. tapi bila duduk rumah ni pun alhamdulillah ada juga kerja. tolong-tolong kat kedai makan mak cik dari pukul 7.30 sampai 12 tengahari. walaupun bukan hari-hari tapi ada juga kerja bila dipanggil. semestinya dapat gaji harian walaupun tak banyak tapi boleh je menabung sikit-sikit :) syukur.

sekarang ni gila main candy crush. baru setahun main dah sampai level 500 something. so boleh tau la betapa gila walaupun masa kat maktab tahun lepas. :P lagi satu perkara, suka baca novel. mula dengan novel rayyan fantasi masa tahun 2011 karya  Ramlee Awang Murshid. ingat lagi siap sakit kepala baca cerita tu sebab membayangkan jalan cerita :P haha.  sekarang ni tinggal lagi 3 buah novel dia untuk aku cukupkan koleksi novel RAM alaf 21. semua ada 22 novel. minta tolong kakak ipar belikan sebab dia selalu pergi kedai buku. kalau sebelum minat RAM, aku baca je novel apa-apa pun tapi sebab dah jemu dengan kebanyakan semua novel pasal konflik cinta-cinta, aku beralih kepada thriller.  not bad, memang serius dah jatuh hati dengan novel-novel RAM. :)) sebenarnya membaca ni bagus sebab bina imaginasi. so nanti latih anak-anak membaca dari sibuk belikan tab atau menonton tv dengan kerap. kata wardina safiyyah kalau tak silap. :P

harap-harap la kerja bulan april ni betul. macam-macam dah rancang. cuma akan terlaksana bila dah kerja. hehe.  yela, aku fikir nak beli itu ini, nak bela kucing. beli gadget dan banyak lagi la. hmm.. yang dalam tabung haji tu duduk diam-diam je la ea beranak tiap-tiap tahun. hehe. serius aku tak sabar nak mula hidup baru dalam alam pekerjaan. masa tu baru la merasa dewasa sebab semua perkara kita dah kena fikir sendiri kan. semoga masa mendatang dapat dilalui dengan baik :) aminn


Thursday, January 9, 2014

my little sister

luahan rasa emy'n at 11:59 PM 0 kata-kata Links to this post

10 januari 2014. genap usia adik 17 tahun :D spm candidates yeah !

macam sekejap masa berlalu. tiba-tiba tengok dia ni dah 17 dah. teringat masa 1997 tahun dia lahir. 1 ramadhan masa tu. almarhumah mak bersalin masa waktu berbuka puasa dekat hospital daerah. that time, aku dengan angah duduk rumah nenek tunggu khabar berita. excited sangat bila dapat call, ayah kata mak dah bersalin baby girl :DD kononnya tidur rumah nenek malam tu, tapi beria nak balik lepas ayah call. huhu. rupanya esok baru baby balik rumah.

perbezaan 7 tahun sebenarnya ada sebab. mak pernah keguguran 2 kali masa aku 4 dan 5 tahun. lepas tu macam tak nak lagi sebab keguguran ni sakit lagi dari bersalin (orang kata). tapi atas desakan aku masa tu umur 6 tahun dok beria cakap  nak adik. ada rezeki lagi, mak mengandung dan tiap-tiap hari lepas tu aku asyik cakap nak adik perempuan tau. hari-hari cakap kat mak ayah. hehe. mungkin masa tu sunyi tak ada kawan. abang-abang umur 10 dan 13. diorang dah main gusti-gusti. alhamdulillah, dapat lagi sorang melengkapkan 2 pasang anak :)


1995. along, angah dan aku. Kedah

1997. comel kan ;D hehe


ni masa bercuti hari tu. pergi bukit fraser singgah genting dulu. 



adik dan kakak. selalu orang ingat umur dekat-dekat sebab besar macam sama je. rupanya beza 7 tahun. haha. aku bajet muda lagi :P




bila masa dia lagi tinggi pun aku tak perasan. makin tinggi dan lagi berat dari aku ni. hehe. apa-apa pun selamat hari lahir semoga terus berjaya dalam hidup yang masih panjang lagi perjalanan ni. :) in shaa Allah. hanya melty cheese je yang boleh disediakan untuk birthday. masih beginner dalam buat dessert ni. mixer pun pinjam orang sebab sendiri punya dah rosak. huhu. pity me. lain kali kalau teringin buat kek kena beli mixer sendiri.


tak kreatif tapi ikut rasa boleh la. :P sebenarnya nak buat ayat sweet seventeen tapi sebab malas tak ada la . :P


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review