About Me

My Photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Tuesday, February 16, 2016

pengalaman sepanjang kehamilan

luahan rasa emy'n at 10:54 PM 0 kata-kata Links to this post
16 februari 2016

assalamualaikum.. lama sangat tak update blog. last update bulan 9 tahun lepas. hari ni macam rajin nak coret-coret sikit untuk kenangan nanti :) ALHAMDULILLAH. minggu ni dah genap 39 minggu anak ummi duduk dalam rahim ni. masih belum nak keluar dan tak bagi tanda-tanda lagi selain bagi brixton hicks. puas dah ummi abi pujuk awak sayang. tapi tak apalah, duduk puas-puas dalam ni sebab nanti ummi mesti rindu :D kalau ikut due 24 Februari ni. tapi banyak je yang lahir awal 2 minggu dari due atau lewat 2 minggu. tapi harapnya tak lewat sangat la ye. kalau boleh tak nak kena induce atau operate tapi rezeki masing-masing semua tu.. kita mampu berdoa je. target nak bersalin 16 feb 16 pun kena lupakanlah sebab baby belum nak keluar. kononnya tarikh cantik sebab masa tunang dulu 14 sept 14, nikah 15 mac 15. :D

balik pada topik, dapat tahu hamil masa ramadhan tahun lepas. lebih kurang 9 minggu lepas nikah :) makanya tak sempat la nak berjalan sangat dan travel macam yang dah dirancang. kononnya nak pergi jalan jauh masa cuti september dan akhir tahun. tapi bila dapat tahu pregnant masa bulan 6, terpaksalah batalkan semua plan. cuti-cuti panjang pun duduk rumah pergi jalan dekat-dekat je. semuanya sebab nak jaga kandungan. lagi-lagi masa awal trimester dan third trimester. dah akhir-akhir ni cepat sangat rasa penat dan nak banyak rehat. tapi tak dapat la sebab masih kerja. nak apply cuti awal pun macam tak best sebab kita kerja dekat je dengan rumah. duduk pun dengan parent. yang sendunya suami jauh. dua minggu sekali baru jumpa :( terpaksalah macam tu demi kerja. tapi apa-apa pun bulan 4 ni nak isi egtukar. nekad dah sebab sayu je la rasa hati ni bila jauh..

untuk cek up plak, 6 minggu dah buka buku pink. lepas tu 4 minggu sekali cek up. dah jadi rutin. awal-awal semua ok je. tapi bila dah masuk 33 minggu camtu hb mula turun. sampai la cek up hari ni hb cuma 9 je. tak tau la nak buat macam mana. sebab ambil 2 biji dah ubat iron sehari. banyak risiko bila hb rendah ni. tapi mampu berdoa je la. mohon dimudahkan bersalin dan tak ada komplikasi lepas bersalin. moga-moga anak lelaki ummi ni pun selamat dan sihat lepas lahir :) alhamdulillah masa scan 28 minggu nampak dah gender dia. tapi sekali tu je la.. insyaAllah kalau scan lelaki keluar lelaki, kata orang. sebab ramai kata perut bulat macam ni baby girl. tapi bila makin besar ada la yang kata baby boy. hehe.. mungkin la boy sebab dari awal dapat rasa macam baby boy dalam ni. alahan pun tak teruk sangat. cuma masa awal-awal mengandung kurang selera makan. 9 minggu mula muntah-muntah tapi beberapa kali je. 10 minggu dah makin ok. dah 12 minggu terus selera makan membuak-buak.

sepanjang mengandung ni pun, tak ada la mengidam bukan-bukan. yela, sebab suami jauh kan. time cuti je la dapat minta makan itu ini. sebab dia bawakkan :) hee.. paling jauh teringin makan nasi ayam penyet wong solo. kat kl sana. lepas tu teringin buah delima, sate, chicken chop, coconut shake. pendek kata, yang senang nak dapat la. cuti raya cina hari tu memang dapat la makan lagi. burger bakar, sotong tepung, pizza hut.. sebelum tu bubur jagung. buat sendiri, makan sendiri. kiranya sekarang ni dah lega dah tak ada terasa nak makan apa-apa. tapi sepanjang mengandung memang suka makan yang manis-manis. mujur tak ada kencing manis sebab dah 2 kali minum air gula. result ok la normal. risau kalau ada diabetes time pregnant ni. yang pertama sebab risiko baby besar, baby boleh lahir pra matang. lepas tu risiko jugak kat ibu. sebab tu la kalau ibu mengandung yang kena diabetes tak boleh lahirkan anak lewat. terpaksa induce untuk lahirkan awal. biasa dalam 38 minggu dah kena ready.

bersyukur sangat sepanjang pregnant ni banyak ilmu yang dapat. even mak dah tak ada tapi still ada akak ipar dan kawan-kawan yang berpengalaman. apa-apa tanya kat diorang. cuma sedih la jugak tak dapat kongsi dengan mak. banyak juga info-info dari internet. cuma kena rajin la. banyak sangat ilmu nak kena selam bila nak jadi seorang ibu ni. lagi-lagi mengenai penjagaan baby, breastfeeding dan banyak lagi la. moga-moga dapat susukan anak sendiri, lagi-lagi bila mengenangkan masa kecil dulu memang menyusu badan sampai 2 tahun lebih. tak terbalas jasa pada mak. memang tak sempat nak balas apa-apa pun :'( tapi aku harap dapat jadi ibu yang terbaik buat anak-anakku nanti. semoga Allah permudahkan.

satu perkara lagi yang aku dapat belajar, REZEKI. rezeki anak. tak sangka tahun 2015 hari tu merupakan tahun paling dimurahkan rezeki. dapat menikah dengan orang tersayang bulan 3. lepas tu hamil. masa bulan 6, ada isi borang permohonan rumah. mohon perumahan dekat temerloh. bulan 11 murah rezeki lagi sebab dapat tukar 'kuda' baru. yang lebih selesa untuk masa depan. bulan 11 jugak dapat berita yang permohonan untuk rumah diluluskan. Alhamdulillah. urusan semua dah selesai, 2017 insyaAllah siap rumah pertama kami :D untuk tahun ni, niat nak duduk dengan suami pun dipermudah bila dah dapat dah rumah sewa dekat area pasir gudang tu. bulan 3 boleh masuk dah. dalam perancangan lepas pantang nanti dapatlah duduk sekali. insyaAllah.. Allah mudahkan jalan untuk kami. bulan 4 isi egtukar. lepas cuti bulan 6 dapat result. moga dapat pindah sana.


mohon doakan ye :D

Monday, September 28, 2015

luahan rasa

luahan rasa emy'n at 11:31 PM 0 kata-kata Links to this post
28.9.15

lama tak update blog. sebab rasa macam tak ada cerita nak share tapi banyak cerita sebenarnya. so, dalam post ni nak cerita sikit ketidakpuasan hati tentang beberapa perkara tapi memang tak dapat nak ubah sebab benda dah lepas dah pun.. tabahkan hati je la ye. huhu

yang pertama sekali, album kahwin. janjinya lepas 2 bulan boleh dapat album. tunggu punya tunggu dah masuk 3 bulan. mesej la fotografer, ok katanya album dah siap dalam 2 minggu dia pos. tapi.. sampai pertengahan julai tak ada berita. call dan mesej tak berbalas. whatsapp lagi la. delivered je tapi tak bluetick. lepas tu ada la balasan katanya dia kena tipu dengan printing, ada masalah kewangan sampai kereta pun nak kena tarik dan macam-macam lagi. lagi menambah sakit hati bila aku dapat tahu ada 3 orang termasuk aku yang terkena benda sama. bezanya diorang dah bayar habis, tapi aku masih ada baki lagi. ceritanya semua sama, masalah printing masalah kesihatan dan dia janji akan siapkan dengan cepat. dia kata bagi masa lagi 2 minggu.

tapi, biasalah manusia kan. dalam masa sama ada je masa cari customer baru, pergi shooting sana sini macam tak ada masalah apa-apa. hmm.. parah betul. 2 minggu habis camtu je. last-last yang dia poskan cuma softcopy raw tanpa edit. tu pun dapat pertengahan september hari tu. bila scroll gambar-gambar kahwin pun banyak yang tak cantik. yela, yang tu nanti cerita. tapi sepanjang bergambar asyik suruh senyum tunjuk gigi. last-last banyak sangat gambar yang nampak menyengih lebar :( sedih betul. aku dah la tak pandai senyum. gigi pun tak lawa.. huhu.. gila betul rasa bila tak puas hati dengan gambar sendiri. berbalik pada cerita album kahwin, aku ambil inisiatif lain untuk tempah jadi photobook. yang buat tu kawan sendiri la. jadi senang cerita. hahah.. padahal fotografer tu kawan suami tapi susah cerita ek.. alhamdulillah, sekejap je urusan untuk photobook. siap dia edit lagi. tapi total gambar dalam 90 keping untuk 1 album. ok la kan. penat jugak aku pilih gambar-gambar yang nice untuk muatkan.. jap lagi aku cerita kenapa.. sekarang ni photobook saiz besar dah siap. tunggu lagi satu saiz. aku siap buat 2 copy lagi untuk bagi kat ibu mertua :D kos biasa la. aku rasa baki bayaran untuk fotografer tu aku nak cut untuk photobook..


ni fb page. not recommended. kawan makan kawan. lebih baik buat dengan orang luar kan.


yang kedua, tak berapa puas hati dengan hasil andaman tapi benda dah jadi kita biarkan je la.. cantik memang cantik tapi sebenarnya pelamin tu terlalu besar untuk rumah. jadi tak muat frame :( hmm.. tak ada salah siapa-siapa pun, persiapan dalam 3 bulan je kan. awalnya memang aku nak yang simple dan ringkas je untuk majlis aku. pelamin biasa cume nak yang design macam kusyen tu, lepas tu nak baju ala-ala gaun je kembang bawah.. masa time aku tu, kebetulan mak andam nak buat baju baru, jadi aku request awal nak kain songket. tapi dia kata susah cari dan kos tinggi. so, tak apa la kain chiffon je. tapi bayangkan la lagi 2 minggu majlis macam tu katanya dapat cari kain songket dan dia nak design peplum.. hmm.. aku setujukan je la. sebab 2 minggu tu dah suntuk sangat. masa nak pasang pelamin, siap dia bawa frame besar ala-ala yang biasa guna untuk dewan. pasang pelamin pun masa aku kerja so tak dapat tengok. tapi pelamin memang cantik. cuma rumah kecil, tak muat masuk dalam kamera :( tak ada orang pun terfikir benda tu.. huhu.. yang pasal baju tu, memang biasa la kalau saiz besar kan. tapi, bila dikecilkan pun masih gedoboh lagi.. tu yang nampak tak kemas. tapi dah ada yang tu pakai je la.. tambah-tambah lagi dengan mekap yang agak tebal. bayangkan dengan menyengih dan bermekap tebal.. hahah.. tapi dalam banyak-banyak gambar, masih ada yang elok la..


dalam rasa tak puas hati tu, aku bersyukur sangat masa majlis bertandang. semua cantik, walaupun ringkas. puas hati dengan pelamin, dengan baju, dengan mekap, dengan fotografer ( senior fotog ) jenis tak memaksa nak suruh senyum sengih. gambar yang nampak gigi gambar candid je. puas hati sangat. lepas habis sesi outdoor, terus dia transfer gambar masuk laptop. masa kat majlis aku tak ada nak bagi terus. padahal majlis kat sana lagi adhoc. tapi semua ok. yang mekapkan pun mak sedara suami. natural je :)


banyak pengajaran yang aku dapat dari peristiwa macam ni. first, jangan prepare lewat untuk kahwin. better 6 bulan sebelum. lagipun aku banyak buat sendiri semua-semua benda. nasib la sebab dah tak ada mak kan :( sebab memang banyak perkara aku suka dia pilihkan.. jadi bila andaman nak ubah itu ini aku turutkan je la dengan harapan semua ok. tapi lain jadinya. masa dah suntuk dengan benda-benda lain lagi nak fikir masa tu.. hmm.. untuk fotografer pun, tak semestinya orang yang kita kenal dapat bagi servis yang baik. awal-awal semua nampak ok je. tapi hasil hampeh. patut la masa awal-awal lagi aku rasa nak book dekat orang lain. tak nak orang-orang yang kenal rapat. tak sangka jadi macam ni. tapi benda dah jadi. bila cerita kat orang lain pun, diorang tak dapat kata apa-apa, yang penting dah sah kahwin dah jadi suami isteri.


Alhamdulillah, lagi 1 perkara yang aku syukur sangat. masa ramadhan hari tu dapat tahu dah hamil :) rezeki Allah bagi awal. sekarang ni dah 19 minggu baby dalam rahim ummi. Alhamdulillah :D semoga membesar dengan baik ye sayang. tak sabar ummi dengan abi nak jumpa awak! :)

Wednesday, April 1, 2015

hidup baru

luahan rasa emy'n at 10:37 PM 0 kata-kata Links to this post
1.4. 2015

syukur tak terhingga. macam tak percaya dah bergelar seorang isteri. lagi-lagi kepada insan yang disayangi sejak 2011 :) dah 2 minggu lebih dah.. rasa macam sekejap je. terasa macam baru semalam akad nikah. hehe.. menjadi impian setiap wanita untuk berkahwin dengan orang yang dicintai kan. impian ni dah tercapai alhamdulillah. dah boleh mengorak langkah untuk capai impian-impian yang seterusnya insyaAllah..

jujur lepas dah nikah ni, makin bertambah-tambah rasa sayang, makin rindu. lain macam perasaan tu tak macam sebelum-sebelum ni. dulu boleh je gurau cakap kasar main lepas cakap je. sekarang dah tak boleh sebab dah jadi isteri kena wajib taat pada suami. cakap kena bertapis dan lemah lembut. makin timbul rasa hormat seiring kesedaran pada tanggungjawab :) semoga ada rezeki kita dapat duduk sama-sama dalam rumah sendiri nanti.

nah, sikit gambar masa majlis di temerloh. majlis akad dan sanding belum ada lagi. tak sempat nak copy dari fotografer. yang koleksi ni sempat copy..










i love you dear husband :D 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review