About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Sunday, November 28, 2010

puding roti

luahan rasa emy'n at 4:14 PM 8 kata-kata Links to this post

assalamualaikum..

hari ni nk cerita lg pasal masak-memasak.. huhu.. penangan cite masterchef kt star world punye pasal :PP ehem.. tp xde la sehebat diorg k..

selain dari wat puding sagu mata ikan n puding kastard, sy telah belajar untuk wat puding roti.. :) hmm, tiba2 je terasa nak buat.. mesti ramai yg tau buat kan.. huhu.. tp xpe la, sy budak baru belajar :P lgpun tgok bahan2 kat internet mcm senang.. n cara memasak adalah dgn mengukus.. so, bahan-bahannya ialah..


  1. 3 1/2 keping roti - sy guna roti gerdenia ;)
  2. 3 biji telur ayam..
  3. 1 tin susu cair - sy guna brand F&N yg warna pink tu..
  4. 3 sudu gula pasir
  5. 1 sudu tepung kastard - sy guna brand bird's
  6. mentega *sapu pada kepingan roti* - sy guna buttercup ;)

susu cair tu boleh gak diganti ngan susu segar or susu pekat.. terpulang la citarasa masing2 kan :)

ok, sebelum apa2 dulu, kita panaskan air dlm periuk kukus terlebih dulu, biar mendidih..
then, kita masuk step 1 :)



sapukan mentega kat kepingan roti n potong dgn bebas.. x kisahlah kalau nak 4 segi ke, bulat ke.. hehe.. masukkan dlm loyang yg nk digunakan untuk mengukus.. then, tuangkan susu cair dlm 1 bekas lain...





roti yg sudah dipotong-potong ;)




susu cair...




masukkan 3 sudu gula pasir dalam larutan susu cair tadi... kalau 2 sudu stgh pon boleh, kurang manis..




kemudian, pecahkan 3 biji telur ayam...




macam ni la rupa 3 biji telur tu... hehe ;P




akhirnya masukkan satu sudu tepung kastard.. biar warna kuning tu menyerlah :)




kemudian, kita gaulkan sampai sebati.. niway, sy hanya menggunakan garfu sbb xdpt cari pengayak telur.. huhu.. bole je, asalkan sebati :)




mcm ni la rupa campuran susu cair n bahan2 tadi bila da hampir sebati :) nice yellow..




penapis ni sy guna untuk elakkan ketul2 kastard n gula yg x hancur.. huhu.. memang ada.. sbb guna garfu kan.. :P




masukkan campuran susu tadi dalam loyang roti.. n ratakan...




ratakan kepingan-kepingan roti ini supaya roti menyerap susu :)



then, kita biarkan selama beberapa minit untuk roti tu mengembang :) lepas tu masukkan dlm priuk pgukus n kukus lebih kurang 8 ke 10 minit...



tadaa!! hasilnya, ialah puding roti yang lemak2 manis.. :) sy xwat kuahnya sbb da sedap bila makan camtu je..

bila da siap, boleh la dmakan terus.. tp agak lembik ckit.. seeloknya, sejukkan dalam peti ais.. lg sedap mkn bila sejuk sbb xcepat muak :)

p/s: lepas2 ni nk belaja masak lain2 plak :)

Saturday, November 27, 2010

cinta

luahan rasa emy'n at 1:07 PM 4 kata-kata Links to this post

assalamualaikum...

tiba2 sejak semalam n kelmarin asyik terfikir je pasal cinta.. huhu.. a'ah.. CINTA or omputih kata LOVE.. org latin kata AMOR.. org hindi kata PYAR.. *eh, ni bukan nk belaja bahasa tau* mentang2 la cuti, macam2 bole fikir.. hee :P so, mula la terkenang beberapa orang yang pernah aku knal.. baik lelaki or perempuan.. orang cakap, n mmg fakta pon, girls lg banyak emosi.. guys lg banyak logik.. aku mmg akui sgt fakta ni.. sbb aku dpt lihat byk contoh kat sekeliling.. first2 mestila mak ayah sendiri kan.. second, along n his wife.. pastu atuk n nenek.. :) yg penting mereka2 ni da kawen la.. bukan mcm couple2 kt luar sane.. *sorry ye for couple2 there* ( aku just bersandar kat pgalaman sendiri, lain org lain pgalaman k! ) sebabnye, those who are married byk tanggungjawabnya, berbeza ngan mereka yang berkasih @ bercouple.. masing2 bebas ngan life masing2.. bebas nak hang out ngn kawan2, nk mesej ngan org len ke.. * ala, awek aku bkn tau pon kalau ak mesej dak pmpn ni * <--- kate si pakwe.. oh, itu contoh tau.. :P n byk lg contoh lain yg korang sume bole fikir..





aku suka untuk baca n ingat ayat surah an-nur ni :) sebab tu la, kena perbaiki diri jadi baik untuk mendapat yg baik.. insyaAllah :D sebenarnye, lelaki n prempuan ni saling melengkapi.. misalnya, org lelaki majoriti jenis yg xkisah.. org pmpn plak majoriti jenis yg teliti. so, org pmpn ni la selaku wife nye or awek nye akan pilihkan baju yang sesuai ngan si husband nye or pkwe nye.. hehe :P contoh lain plak, org lelaki ni suka hiking or wat aktiviti lasak, manakala org pmpn plak lbih suka wat kraftgn or mengemas n memasak.. so, xde la bosan bila mana si husband mengajak wife nye g adventure.. or si wife mgajak husband nye memasak.. :) *kuat berangan gak aku ni* hehe..

ramai yg kata, pasangan yang byk persamaan lg bagus sbb byk benda yg diorang boleh wat bersama.. tp terpulang pada individu.. sbb ada yg cepat bosan, ade yg x bosan2.. :P mcm aku ni, cpat bosan jugak la.. huhu.. first thing yg aku nak ialah org lelaki or bakal husband yg bukan cikgu.. *tapi kalau jodoh xleh wat apa* :DD yang penting ialah, saling menerima kelemahan n kelebihan psgn kita kan2?? :) skrg ni, ramai yg xdpt terima kelemahan manusia..


*heartbroken*

well, sbg individu yang pernah bercinta.. ak nak kongsi sikit pgalaman n pgajaran yang aku dapat.. boleh kan? :P sbbnya, pgalaman2 ni la yg mematangkan n wat aku byk berfikir, untuk apa cinta ni?? n aku terfikir bahawa cinta tu sememangnya lg INDAH lepas PERNIKAHAN.. huhu *cam matang je* :P sekarang nak kongsi sikit mgenai guys yg pernah aku kenal.. sikap2 diorg..

1. mulut manis

- mmg ramai yg cmni.. contoh guys yg mulut manis ni ialah org yg pandai memuji, memujuk, n mencairkan perasaan girls.. huhu.. so, hati2 la ckit ea sbb org2 yg camni biasanye n selalunya nak try test je.. nak tgok yg girls ni cepat jatuh hati ke x.. aku pon penah terkena gak dgn org yg bermulut manis ni.. hampir2 jatuh hati tau.. :PP tapi cepat2 tersedar balik bila tengok dia tu mmg mulut manis ngan ramai girl lain.. *naya kalau dapat*

2. egois

- ni mmg biasa sgt n guys mmg dilahirkan dgn ego yg sgt tinggi.. buktinya, diorg x tunjuk or x ckp pon bila ade masalah.. tibe je dapat mesej mnx clash.. huhu.. amik ko! tanpa sbb dan alasan. guys yg ego biasanya xmo ngaku kesalahan n sentiasa rasa diri sndiri tu betol.. susah la kalau dpt guys yg ego sgt.. kita xkan tau apa perasaan dia yg sebenar2 nya.. n believe me, ade je guys yg merana sbb terlalu ikut ego sendiri...

3. suka berganti-ganti

- based on my experience, ade je jenis guys yg suka ganti-ganti awek cam ganti baju.. huhu... banyak da jumpe cmni.. kat mana2 pon.. alkisahnya, ade la sorg guys ni start chat ngan aku kt fb.. smpai bertukar no fon la jugak.. *xnk wat lg pasni -_-* aku pulak jenis yg malas nk mesej ngn org2 xdikenali ni.. mule la die kata aku sombong la apa la.. pandai pulak dia nk merendah diri.. :P aku wat bolayan je la.. pastu.. die stop mesej n chat.. tgok2 kt fb dia, IN A RELATIONSHIP with ........ huhu.. cpt betol dpt pgganti.. mase stat chat ngan aku, dia kata bru lpas clash.. :P haha.. dasar.. nmpk sgt dia tu jenis yg xboleh hidup tnpa pmpn.. agak2 dlam 2 or 3 bulan pas tu, tergerak la nk tgok page dia lg.. eh, SINGLE balik.. kejap beno berkasih.. huhu.. pastu ak pon agk2 sengal g chat ngan dia n tye asal da single... :P mcm2 la jawapan nya, si pmpn ni curang la, balik ngan ex la n mcm2 g.. dia pon kata myesal bila fikir kan psl tu.. *nk tunjuk dia baik kot* kitorg chat lame smpai cerita2 psl kapel la ape la sume2 tu.. tp bgus jugak sbb aku dpt tau n agak sikap dia sebenar.. mmg betol xleh hidup tanpa pmpn.. mnx balik no tepon aku sbb da delete *dulu cm xde harapan* ah, smpai bila pon xde.. huhu.. last2 dia yg bg no tepon die soh aku mesej.. heh, MALAS2.. ak wat bolayan lg.. smpai la sekarang ni ak tgok page die lg n aku rase die bakal berkapel lg ngan org len n ubah status.. haha.. lelaki2, ubah la sikap berganti-ganti tu.. x baik!

seterusnya, nak kongsi ckit pasal girl yg penah aku kenal..

1. prasan bagus

- ni mmg masalah dlm klgn girls.. eh, x. girl yg pnah aku kenal je ok.. alkisahnya, dia mmg lawa, cantik, n ramai yg menaruh hati.. n dia juga ade ex-bf.. punye la dia rase dia bagus, siap kutuk2 ex bf tu.. org kg la, muka x ensem la.. n mcm2 lg.. huhu.. mcm la girl ni org bdr sgt, aku akui yg rupa paras mnjadi faktor utama seseorg guys menyukai seseorg girl.. itu lumrah, manusia mmg suka pada benda yg cantik. n ade jugak girl yg memandang rupa seseorg lelaki itu.. tp x ramai. berbalik kt girl td.. suke sgt tgok kesalahan org.. mcm la dia betol sume.. last2, diri sndiri yg kontang kanting.. :/ kesian..

2. cakap x serupa bikin

- well, ak sendiri penah wat cmni tau.. erm, dulu aku penah kata xmo la couple ngan dak maktab ni.. last2 terkena kt diri sendiri.. huhu.. harap2 bia la sekali je aku cmtu.. lepas2 ni, aku nak pstikan aku pegang kata-kata aku sendiri.. ade la girl yg aku kenal ni, jenis alim2.. jenis yg mgatakan couple tu haram *mmg btol hukum tu* jenis yg xmgkin jadi fitnah org n mcm2 lg la yg baik.. tp sumenye berubah bila die mgenali org lelaki.. hmm... xmo ckp pnjg2 pasal ni.. PENAT -_-. girl len plak penah ckp kt aku xmo da fikir psl lelaki lepas clash.. punye la die sedih sbb org lelaki tu wat naya ngan die.. beria ckp nk fikir psl family dulu.. x kawen pon xpe sbb nk bahagiakan mak bapak.. tup2, kapel jugak! :P x lame lepas ckp cmtu trus kapel ngn org len.. adeyh.. lepas tu kononnye sopan la gune 'sy awak' je.. btau aku jgak xmo pggil 'abang' sbb xde hubungan sah.. last2 ber'abang2' gak.. @_@ hoho.. nmpk sgt keterlaluannye di situ.. apa2 pun, semoga kekal la ea awk berdua.. :PP wlaupn aku rase pakwe ko berhak dpt lg baik dari ko.. huu *kejam*

3. berganti-ganti

- situasi ni lebih kurang same je cam guys tadi.. jenis yg xleh hidup tnpa lelaki n sentiasa ada lelaki.. well, aku biase jumpa org cmni.. aku akui yg girl sgt2 susah nk lupakan guys or bf diorg bila diorg clash. pyelesaiannye ialah cari guys len n syg guy tu.. *aku penah wat sekali, n kekal smpai 2 tahun* tp pada aku, jenis girl yg cmni sbenanye x fikir pnjg.. *sorry girls* sbb org pmpn lg matang dari lelaki n spatutnya umur 20 cm aku ni da patut fikir untuk masa depan.. hehe.. da ade ciri-ciri or syarat2 untuk lelaki, da pandai fikir mana baik mana buruk.. tp jgn la kawen dulu, abeskan study tu.. bia dpt laksanakan tggungjawab as a student dgn sebaiknye.. hehe..

seterusnya, nak petik sikit n ingat balik apa yg kawan aku penah ckp..

1. cintai Allah terlebih dulu, rasul, ibu bapa n keluarga. kemudian bru cari cinta manusia, yg sememangnya halal *after nikah* dan diberkati. zaman skrg ni byk kes cerai.. yg mungkin antara sebab ialah xdpt keredhaan Allah semasa mendirikan masjid.. byk wat maksiat b4 kawen, bercinta sakan.. lepas tu bila da kawen, mula la rase xpercaye kat psgn.. da hilang rse cinta n mcm2 masalah lg.. *aku sgt2 terkesan dgn kata-kata ni* -_-

2. jodoh tu sekufu.. misalnya, kita ni jenis girl yg ramai kawan lelaki.. kita akan dpt guy yg ramai kwn pmpn jugak.. *aku fikir, xsggup kalau cmtu.. biarlah psgn aku nnt jenis yg setia pada 1* oleh itu, perbaiki diri sndiri dulu sbelum kita nk dpt yg baik.. insyaAllah..




last word, cintai diri sendiri sebelum mencintai org lain.. :)

sekian,

Thursday, November 25, 2010

tag :)

luahan rasa emy'n at 8:19 PM 2 kata-kata Links to this post
1. If someone says , " is this okay ? " you says
lets dance together - Melly


2. How you describe yourself ?
gadis melayu - jamal abdillah..
(sy org melayu) :P


3. What do you like in guy/girl ?
lelaki ini - anuar zain..
(hehe, jiwang)



4. How do you feel today ?
the day u went away - M2M



5. What is your life's purpose ?
Standing in the eyes of the world - Ella


6. What's is your motto ?
never say goodbye - OST my girl



7. What do you friends think of you ?
I still believe - mariah carey


8. What do you think of your parents ?
ayah dan ibu - sudirman
(very meaningful)



9. What do you think about very often ?
pahit akan manis akhirnya - ukay's


10. What is 2 + 2 ?
4 in the morning - gwen stefani
(sbb 2 cmpur 2 kan.. hehe)



11. What do you think of your best friend(s)
kenangan terindah - samsons



12. What do you think about the person you like ?
my happy ending - avril lavigne


13. What is your life story ? :
umbrella - rihanna



14. What do you want to be when you grow up ?
uptown girl - westlife
(hehe..xbtol pon)



15. What do you think of when you see the person you like ?
still loving you - scorpion
( btol ckit :P )



16. What will you dance to at your wedding ?
koi mil gaya - kuch kuch hota hai
(haha.. hantu hindustan :P )



17. What will they play at your funerel ?
salam terakhir - sudirman


18. What is your biggest fear ?
hurt - christina aguilera



19. What is your biggest secret ?
i'm yours - jason marz
( tipu ;P )


20. What will you post this as ?
what took u so long - emma bunton


firstly, thanx to faezah coz bg wat benda ni.. hehe :) sebenarnye lame amik masa nk siapkan even 20 soalan je..ermm, sbbnye, x bape tau sangat lagu BI.. so, smpat la semak list lagu n amik je tajuk2 yg agak2 cam sesuai dgn soalan.. maybe byk yg xkne kan.. tp xpe la.. just for fun je.. huhu.. :))

my new pet

luahan rasa emy'n at 3:33 PM 5 kata-kata Links to this post

assalamualaikum :)

skarang ni tiba2 je terminat plak ngan kura-kura.. hehe. so, semalam pegi la tengok2.. konon je ckp nk tgok, sekali terus beli 2 ekor, siap ngan rumah n batu hiasan die sekali... ni harga nye..


1 kure2 = rm 6.50
rumah = rm 13
batu = rm 2
so, sume sekali rm 27.. ok la kan.. kalau kat kl harge sekor da rm 8 :/ huhu...

minat ni pon dtg sbb tgok classmate aku sorang ni bela kura-kura kt hostel.. huhu..
ni pic2 nye.. xsure la mane 1 jantan or betina.. org kedai tu pun cm xtau sgt.. :/ tp xpe la, yg penting ade kawan ;)



jom berenang :) yeay! sy suke main air...



yg dekat ngan mknn tu nga tido.. hehe.. selambe je tido terang2 cmni.. lg 1 tu xtau la nga wtpe.. aktif betol asik berjalan je dlm rumah kecik die tu :) comel...



ni gamba semalam, xtau nk bg mkn ape.. last2 letak batang kangkung.. tp diorg xmkn pon.. hmm.. lepas search kt google bru sure yg diorg ni mmg mkn kangkung n sawi.. :)



diorang ni suke main2 :)




ni pic ari ni.. comel je tgok kure2 ni mkn sawi :) huhu.. selamat menempuh hidup bersama ye kure2.. anda berdue lom ade name lg.. hmm... xtau nk bg name ape..

p/s: kwn2, sila la cdgkan name ye.. ;DD

Tuesday, November 23, 2010

sambal ketuk

luahan rasa emy'n at 3:40 PM 8 kata-kata Links to this post
assalamualaikum semua :)

waktu tghari tadi, sy telah membuat satu lauk untuk dimakan..eh, dua lauk.. satu msk sayur n lg satu smbal ketuk... hehe.. well, sy xpandai masak pon tp boleh masak ok.. sedap xsedap tu topik len :PP


masakan yg paling SENANG bg sy:
1. masak air (dak kecik pon tau) :P
2. masak nasi
3. telur dadar (campur bwg n mcm2 lg)
4. masak sayur ( tumis, rebus or goreng)
5. goreng ikan or ayam ( tp kne practice lg)
6. aaa, da xde kot.. huhu
7. masak sup n wat gulai pon senang je sbnanye.. tp xpenah wat sendiri :P hee


mcm yg penah btau dulu, sy ni byk teori je psl masak2 ni.. tp amali nye kurang :P so, senang kate, sy akan masak kalau rase ade mud n kalau rase nk mkn.. haha *mmg kne ubah ni* nnt da kawen kne masak hari2 :PP oh2 ok.. meh nak kongsi maklumat ckit psl masak2 ni.. ni sume mak yg pesan :)

1. kalau goreng ayam, kne api kecik.. biar dagingnye masak. (sure ramai tau) ^^
2. masak sayur api besar.. lgpun kejap je da masak..
3. kalau lauk utama tu yg berkuah, cam asam pedas or masak lemak, sayur tu goreng je la.. biar bervariasi.. n vice versa ( mmg betol. sbb penah je mkn kt umah org yg sume lauknye berkuah )
4. mmm.. ade 3 je kot.. yg len2 sume psl bahan2 dlm sesuatu lauk tu.. hehe

ok lah, skrg kita masuk ke menu utama entri ini ^^ sambal ketuk.. cara-cara nk wat senang je,
sediakan ,

1. ikan bilis
2. bawang putih
3. bawang merah
4. cili api
5 belacan

sume ramuan ni kena agak2 je byk mane, kalau ramai nk mkn, byk la ckit kan :) belacan tu ckit je.. cam gambar kt bawah ni...



ok, ni ikan bilis yg dah digoreng... n tu belacan,, kne goreng jugak tau.. tp jgn lama2, nnt hancur dlm kuali.. ikan bilis pon agak2 garing baru angkat (well, ni cam hangus ckit) huhu :P




seterusnya, bawang putih n bawang merah yg da digoreng jugak.. oh ye, goreng la ikan bilis dulu ye.. pastu baru goreng bwg2 ni n cili api sekali.. ;) mne cili api?? oh, da masuk dlm lesung batu.. :P




ni cili api yg da digoreng n ditumbuk :P sbelum goreng cili api, kena potong ckit cili tu, biar xmeletup.. then, tumbuk cili api ni ngan garam + ajinomoto n belacan.. tumbuk sampai lumat je..n hati2 mase tumbuk ni.. senang2 je biji cili terpelanting n masuk mate.. so, beware tau ;)





bila da lumat cili api tadi, masukkan dulu bwg putih, sambung la tumbuk mereka tu :P hehe.. then, da hancur, msukkan bwg merah plak.. n tumbuk lg.. emm, mmg ni la kejenye.. mnumbuk sampai betol2 lumat.. mm, tau x knape msukkan bwg putih dulu? sbbnye antara bwg putih n merah, kita lg ok kalau gigit bwg merah .. :P hoho.. suke ati la mne2 pon.. yg pnting sebati tau.. ;)




last step, msukkan ikan bilis bila adunan dlam lesung tu da sebati.. hehe.. ikan bilis ni nk tumbuk hancur boleh, xnk hancur sgt pon boleh jgak... ikut citarasa msing2 k.. :)




daa, finally, siap sambal ketuk :) letak la dlm mgkuk or pinggan k...



sedia untuk dimakan ;)

p/s : selamat mencuba!!

Monday, November 22, 2010

gemok

luahan rasa emy'n at 10:00 PM 4 kata-kata Links to this post
salam...

cmne nk kurus ek?? :( xpenah rase gemok cmni.. huhu..
act, bukan prob besa pon.. :P xde sape pon kisah gemok ke kurus ni.. hee..
xdela risau sgt sbb bile naik sem baru nnt mesti kurus balik :P (sbb byk jalan n kurang makan)


niway, ni latest pic of mine :P mmg gemok ok @_@





time ni nk g 3 jemputan kt area sini n bdr kluang.. see, wlupun da besa, still ikut g jmputan kawen.. haha.. ok la tu, sy tetap menyumbang kt tuan umah ;) look, pipi da tembun :P






mak kate, baju kurung merah ni make me look fat ... sebenarnye baju tu yg besa sgt.. ehehe.. sbb tu amik gamba muke je.. xmo la tunjuk baju :PP






with lil sis before gerak g jemputan.. die pon same besa.. baju da boleh tukar2 :) tp kasut n cincin xleh tukar :P


ingat lagi dulu mase pose, nak beli kasut wedges (tol ke spelling?) kt bdr.. dpt la cari 2 jenis yg berkenan di hati..(susah tau nak beli2 ni, amik mase byk) tp hampeh :( due2 jenis tu xde saiz :/ agknye saiz 4 xde kot.. nanti2 nak usha lg kasut cmtu..hopefully ade la ea.. oh ye, tadi g usha anting2 kt kedai emas.. hehe.. mmg suke emas ^^ tp, xde yg berkenan di hati.. last2 usha cincin jap.. punye la byk pilihan n sume cantik2.. huu.. 1 gram je harga da rm 151. emm, ade sape2 nk bg x? :P mahal betol.. ptut la abg beli cincin smpai harge 1000..


so, bakal hubby.. sy nak cincin yg ade batu2 :) aaa, kalau mampu nak serba satu boleh? *poyo* (berangan lebih sgt nih, haha) ok, abaikan dulu :P

p/s : sedar x sedar da seminggu da kat umah.. bdn da terase gemok cmni.. -_- emm, wait n see je la bile da smpai sebulan nnt :PP

daa... till then :D

dirgahayu tuanku

luahan rasa emy'n at 2:20 PM 2 kata-kata Links to this post


DYMM sultan Ibrahim ibni almarhum sultan Iskandar




edisi khas BH 22 nov 2010 :)

salam,

hari ni hari cuti kat negeri JOHOR :) well, sy mmg da cuti pon.. huhu..
hari keputeraan baginda sultan jatuh pada hari ni.. emm, sgt bangga mempunyai sultan seperti sultan Ibrahim :)

mesti ramai tau kan psl KMJ.. bukn kolej matrikulasi johor tapi Kembara Mahkota Johor ^^
dulu, penah sekali masa sekolah kt SAKTI, kitorg beramai-ramai beratur kt spnjg jalan untuk menyambut sultan n konvoi bermotor beliau.. mase tu baginda bergelar tunku mahkota johor.
this year pula, baginda sultan mengelilingi Johor dengan kereta api :) sempat pergi ke pekan layang-layang (my hometown) tp mase tu sy pula di KL.. baru masuk sem.. kalau x, dapat tengok sultan dgn lebih dekat :)

oh ye, sila la bace edisi khas johor dlm BH hari ni.. huhu.. :)

p/s: saya bangga jadi anak JOHOR ^^

daa, till then ~

Saturday, November 20, 2010

49 kg

luahan rasa emy'n at 8:03 PM 5 kata-kata Links to this post

salam,

nothing much to do at home melainkan kemas2 umah, tgok tv, on9, makan, :) kuar umah tgok ikan2, kucing2 n ayam2 kt belakang.. huhu..


niway, ni gamba penimbang berat yg tersimpan kat umah :P beli kat watson... so, cam biase la.. mesti timbang berat kan.. dari dulu xpenah berat bdn ni melepasi 50kg (ringan x?) huhu..


first thing, kena btolkan dulu jarum penimbang ni kat 0 kg.. biar xsalah amik bacaan.. :)





hui, 49 kg daa @_@ agak berat ni.. hehe.. tp normal la ni.. BMI xde pon lepas 20 :)





tapi... kene kuruskan bdn ckit.. :/ mesti.. sbb ade baju yg nak dipakai.. baju yg kene jd kurus bru leh pakai.. hehe.. yg paling penting sebenanye nak fit sikit.. thun depan da mula balik latihan silat.. n mcm2 lg aktiviti yg mencabar.. hmm..


it's ok. nnt2 kite akan mule J-robik or tarian poco2 k .. cume rajin n malas je ni.. :PP


so, kawan2,,, jom bersenam!! oyeah.. ;)

Wednesday, November 17, 2010

cuti lagi :)

luahan rasa emy'n at 8:41 PM 6 kata-kata Links to this post

salam...

selamat hari raya aidiladha wat sume :)


n now, cuti sekolah pon bermula..


n yes, I will be at home for 7 weeks.. hurray! :DDD


i'm soooo happy.. hehe..


byk nk tulis sbnanye bile fikir2..


tapi MALAS byk sgt.. :P


daa, till then..


t ade ape2 yg best, bru tulis.. ^^


oh ye, selamat bercuti buat insan-insan yg bercuti... ^_______^





nah, a bouquet of flower for all :D




love this much ^^




one more pic :P




n last ^______^


p/s : gamba xde motif n kne mgena ngn entri.. just to show that I love those flower so much.. hehe...

Sunday, November 14, 2010

i've been tagged.

luahan rasa emy'n at 6:36 PM 2 kata-kata Links to this post


firstly, before I start to write a 25 things about me, I would like to thanx maisya tahir sebab suruh wat tag ni.. *wlaupun esok ade paper last* huhuh :P

1. my name is Nur Emyliza binti Musa. kawan-kawan skrg ramai pggil emy. family panggil mimin. kat kg@ rumah mmg sume org kenal mimin. termasuklah kwn2 tadika n sek. rendah.. hehe.. act, pggilan tu nenek yg bagi mase kecik2 dulu. melekat smpai ke besa name tu.

2. walaupun ramai adik sedara yg lg muda, aku x dpanggil dgn pggilan kakak.. even dgn adik sndiri pon selesa pakai nama je.. huhu ( cam xsopan kot ) tapi tu kyataan. ganti name 'kau' n 'aku' da sebati dlam satu family *family besa* . ngan junior2 sek saje aku dpt pggilan kakak :P

3. mempunyai 2 orang abang yg suda bekerja n berpunya.. ;D .. n seorang adik prempuan yg nk mganjak umur 14 pada 2011. along now 27 tahun n work as engineer. angah was 24, keje MA. then, aku umo 20.. teacher to be, insyaAllah :) mewarisi ayah yg juga seorang cikgu.. adik still sek kat sek asrama harian.

4. mempunyai mak yang cantik n ayah yg ensem :) diorg dulu dua2 aktif dlm sport time sekolah. tapi aku lgsung x mewarisi bakat diorg ni.. hehe.. sekarang ni je ak mlibatkan diri dlm silat gayung fatani. *follow along* baru belt ketiga. blom boleh bangge. ehehe :P

5. barang berharga yg betol2 dibeli dgn duit sendiri adalah camera digital nikon s220. dalam 5 rat lebih je hargenye. syg sgt wlaupun dlm hati ni hampir jatuh chenta same DSLR.. hee. yg len2 cam laptop ni ayah yg belikan :') hp mak yg belikan :') ape lg ek... stil byk mende yg diorg support.. huu, syg mak ayah sgt2..

6. seorang yang berjimat. yeke?? :) agak jimat la. bile dpt elaun tu, awal2 da kuarkan ckit safe kt bank lain. biar xpakai duit tu. hehe.. lgpun mak ayah selalu tanye duit tggal bape. so, xkan nk jwb tggal bberapa je dlm bank kan.. msti la nk jwb lebih dari tu.

7. in reality, i'm the last minute student. dlm ape2 pon, sume nk wat last minit. :/ xelok tau sbb susahkan diri sndiri sbenanye. xpe2, akn cube ubah slow2 pasni..

8. i'm single but not available.. hehe.. sbbnye skrg adelah wktu untuk study n capai yg lebih pnting dulu. b4 ni adalah dlm 3 kali kot bercouple.. tp sume xkekal.. *wlaupun da cube yg terbaik* so, malas da nak fikir psl ni lg* biar lepas ni yg btol2 untuk jadi teman hidup :PP

9. xde kawan yg betol2 rapat. sbb aku ni jenis yg xleh kenal rapat sgt ngn org len.. dlm proses belajar untuk mnerima kekurangan org.. (agaknye) n mgenali kelamahan sndiri jugak.

10. sangat memilih. ape2 je brg or org.. huhu.. tp ape2 pun, pilihan mak yg ter'best' contoh cam baju kurung la, wlupun mule2 mata aku rase xcntik, baju tu ttap cantik n pernah la org puji. so, pujian kembali kpd mak sbbb pilihkan :) lg satu, kalo nk beli brg yg byk pilihan corak or warna or ape saje cam kasut, akan amik mase yg pnjg untuk pilih. so, org yg teman tu kena bg pndgn... :D

11. seorang yg rabun padahal mak ayah n adik beradik sume ok.. sbbnye mgkin drpd alergi dulu kot. slalu gatal2 n mata merah. i'm starting to wear spectacle since form 2. tp skrg kalo kuar ke mane2 suke pakai contact lens ^^ sbb lg konfiden n nmpk budak2.. ehehe *pasan jap*

12. berckp mcm budak2 ni, i'm still disalah anggap oleh mcik2 especially yg xknal. penah ditanye sek tingkatan bape n penah org ckp 'nmpk mcm form 4 la' aiyoo.. thun dpan da 21 tau.. hee.. agknye sbb utama adelah my lil sis nmpk same besa ngn aku.. :P

13. sudah mmpunyai lesen D dan B2. mule belaja lepas abes spm. tp, xpndai memandu la.. -_- sbbnye xpenah cube drive kete ayah kt umah tu.. moto je terer tau. time mule2 blaja n skrg ni xpenah pon jatuh moto. tp, jatuh plak mase amik lesen JPJ.. haha.. so, repeat la test dgn byrn RM 80 :P

14. suke kucing, arnab, and pet yg comel2.. :D teringin nak bela kura-kura or hamster.. ade sape2 nk hadiahkan x?? :P haha

15. berharap untuk posting kat sabah or sarawak or mne2 tmpat yg agak jauh.. :) nk rase life kt tmpat org... skrg ni blaja kt KL. dpt la jugak rase hidup kt bdr. tp kg jugak yg best :)

16. suke pakai selipar kalau nk g jalan2.. tp kalau formal tu pakai ladies. suke pdnkan beg n kasut sbb nmpk kemas :) n mgikut protokol sbg pnjawat awam... hehe

17. xleh mnum ais byk2 n mkn mknn yg brminyak sgt sbb nnt senang demam :/ so, kalau mkn kt luar lg suke mntak air panas.. kdg2 je pkena ais..

18. can be demanding tp selalunye xkisah. ikut pada situasi n keadaan.

19. da lama berminat untuk sertai unit PBSM n alhamdulillah tercapai pada sem depan ^^ tu pon lepas PPIM dibubarkan kt IPG..

20. lg suka duduk kt umah n wat keje umah drpd round 1 kmpung. tp bila lame2 dok umah ni mmg badan naik.. ! huhu :P

21. sy xpndai memasak kot. xpasti la sbb teori da byk tp amali kurang sgt2.. :P masak yg senang2 je pndai..

22. sy suka lelaki yg lasak, bersukan n TAK MEROKOK. so, bakal hubby, pliz take note ya.. *poyo jap*

23. ramai org ckp sy jiwang @_@.. hehe. kyataannye sy je tau :P

24. suke minta pndgn org berkaitan hal-hal yg byk jadi teka-teki. biasanye psl cinta la.. hehe.. n biasenye, suke tye pndapat kwn2 lelaki sbb diorg byk logik.. org pmpn byk emosi..

25. yg ke-25 ni, sy nak tag kawan-kawan ni..

faezah
naziha
Is
zul

aduhai akak kfc

luahan rasa emy'n at 12:06 AM 4 kata-kata Links to this post
Alkisahnya, tepat jam 6.30 petang tadi.. 3 orang gadis telah bersiap-siap untuk turun membeli makanan.. (skema sangat nih) :P ok2, dringkaskan cerita, si E telah trserempak ngan si I yg turun seorg diri.. mmg dari gayanye hndak ke kafe.. so, E, J dan D pon trun la jugak slepas tu untuk ke kafe.. ulangan taip, KAFE .. huhu.. dgn niat hendak membeli makanan stelah seharian xmakan. ok tipu. megi pon mknn jugak kan.. ngeh3 (ktawe gedik)


bila smpai bawah je, E, J & D terserempak ngan I.. dan I pon mgatakan bhawa kafe tutup.. oh dem! @_@ da la lapa selapa lapanya.. so, soksek2 jap.. fikir2 nk mkn ape ni.. dgn jam pada wktu tu hampir 6.45 (mgrib jam 6.58) mereka bertiga pon berhajat nk gerak ke KFC. sbb xde la jauh sgt nk menapak.. tambah2 lg prut lapa ya amat.. minta diisi -_- b4 tu smpat lg amik payung sbb cuaca mcm nk hujan.. n kuning-kuning oren camtu *senja sudah* so, bergeraklah 3 org itu ke KFC..


dsebabkan waktu mgrib yg pendek, kputusan telah diambil untuk bungkus sahaja n mkn kt bilik. first, agk ramai la yg Q up.. uh, tggu je la kan. sbb da dtg agk lewat. usha2 ckit akak kt kaunter, hmm...cam org baru. xpenah nmpk pon b4 ni.. huhu.. dlm fikiran masing2 sume nk order nasi ayam combo *_* eh, chicken rice combo.. so, bratur senyap2.. tapi.. asal xgerak2 ni..


adeyh.. rupanya akak tu xmcm lipas kudung.. ok, die bukan lipas.. tu cume simpulan bahasa ;D hehe.. dlm hati da cam nk sumpah2 je.. aduhai kakak, cepatlah ckit wat keje tu.. -_- almost 20 minit Q smpai jugak turn.. bg D dulu yg order sbb E nk order untuk I sekali.. time2 order tu plak, terase yg tmpat tu makin bising.. oh, ramainye budak2.. #_# bukan la anti budak-budak tp tensen kot sbb mnunggu dgn prut yg lapa.. dah2 tu plak akak KFC mgatakan bahawa nasi habis, kne tggu 20 minit bru siap.. *_* oh dem! xpe2, cube mnenangkan diri, jgn la tibe2 migrain plak.. huhu.. kne tkar set len la nmpknye..


" kak, snack plate 2 set, spicy, air strwberi.. cheezy wedges 1. pas tu nk ayam besa2 ea.. "


lebih kurang camtu la ayat si E bile order... haha.. ayam nk besa2 ea kak.. bukan pe, xpuas la mkn skadar kepak kecik *_* huhh.. memilih2.. nk mkn pon memilih.. ehehe.. tp dari pndgn mata E da nmpk yg akak tu tetap jugak msukkan kepak n peha kt masing2 punya box..da tu dipasangkan dgn dada ayam plak.. oh man.. akak ni xfhm ke.. tp dsebabkan bungkus, diam je la.. aduss. dlm hati da mngomel mcm2 (T_T) kalau la dpt ngan abg or akak len, mmg diorg bg due2 ketul yg besa.. heh.. *wlaupun ade org akan kate, amik je la ape2 pon.. tu pon nk berkire* tp kite kan pgguna.. ade hak nk yg terbaik.. lgpun harge da naik oh, wlaupun naik ckit.. tp ckup untuk order nasi putih+tomyam+telur dadar sbanyak 2 set.. hoho :P lgpun da biase ckp cmtu. kalo x ckp cam xsah pulak.. haha..


mmg agk x pueh hati la tadi.. adoyai.. bg cili sos pun ckit bebeno.. :/ rase cm rugi je, agk2 kalo amik chicken rice pueh la hati sikek.. sbb mkn nasi.. erm.. tapi paling sodeh si D la, sbb duo2 ayam dio tu kocik2 betol.. (peha n kepak) pergh.. rse cam nk pulang balik je kan.. tp agak2 r nk menapak tu.. huhu *_*


mood: x puas hati ngan akak tu..


ok, ni gamba lame, bukan kt kepsi td. ni kt kepsi TS.. zaman dulu kala. nk tunjuk betapa byknye kalori dlm KFC ni.. hehe. *sbnanye nk ckp btape gmoknye bile asik mkn fast food :P*



budak gemok yg suke mkn KFC



ayam mesti nk besa.. tgok tu, set ngan fries same twister :p




x lupe, cheezy wedges *xde r feveret sgt*


p/s: lepas ni nk ckp ngan org KFC, "sy nk ayam besa tp xmo peha, kepak n dada" hehe.. xpun, "sy nk ayam besa. bg thigh ngan back"

untuk korang: xrugi bile knal2 part ayam ni.. boleh mntak ape yg kite nak.. hee ;P

till then, salam ....

Friday, November 12, 2010

blog vs fb

luahan rasa emy'n at 7:30 PM 6 kata-kata Links to this post
salam,

seminggu suda tanpa FB *deactivate smpena exam*
tapi......................

gile bace blog orang.. hehehe.. :PP

berejam-rejam gak la dok depan laptop.. dush2!! -_-

macam-macam

luahan rasa emy'n at 1:08 PM 2 kata-kata Links to this post
salam,

xtau nk fokus on ape untuk entry ni.. so, tulis je la mcm2.. :P sbb byk bnde yg boleh tulis cmni kan.. hehe...

well, jam kt cni bru pkul 1.37 pm.. tghari yang sunyi kt maktab *_*.. sebabnye, hari ni xde exam, tggal last paper je hari isnin nnt.. 15 nov.. ^^cam ramai yg xde kt hostel.. ok, bile berckp pasal exam, nk komen byk ni, tp xpe la.. bnde da lepas xyah dikenang lagi kan.. huhu.. kite tawakal je la eh..


(murid & alam belajar) EDU 3103 - DONE!
(perkhidmatan dalam pemulihan ) PKP 3103- DONE!
(kemahiran pengamatan) PKP 3104- DONE!
(sukatan BM sek.rendah) BMM 3101- WAITING ON 15 NOV ...


subjek first mmg taff r soklan die.. rase cam nk bakar dewan pekse lepas duduk dlm tu dari 2.30 smpai 5 ptg.. haha.. spot pon xmsuk, kalo toyol pon msti retired awal2 xmo jawab.. :PP harap2 result nnt ok je la kan :/ ish, risau2.. harap2 gak esemen n tugas2 b4 ni dpt mmbantu.. dpt B pon da sangat beruntung..


subjek kedua ni byk gap dari first. 10hb ari tu mula balik.. smpat aku poye2 balik umah antar encik abg engage.. hehe.. tp unluckily aku hampir2 diserang demam sehari dua sblum exam.. -_- hampir2 k... blom btol lg.. so, cpat2 la aku mkn ubat, jage ksihatan n sume2 tu.. sggup jugak masak air panas sbb sejuk nk mndi.. haha. *ngade2 ckit* demam da kebah, xsmpat lg nk bengkak2 tonsil n pnas yg berlebihan sbb aku jge mkn n xamik ais.. (pakej A).. fuhh.. ^^ lepas tu plak, pakej B dtg.. @_@ isk3, migrain pulak dah.. kepala weng je nk study, tido je byk.. mkn ubat pon xjalan ni.. *amik paracetamol je* luckily, acute migrain je.. -.- still bole jalan, bole mkn, bole study.. huhu.. time jwb paper ni ok ckit sbb pagi2 da mnum nescafe.. (ubat kuat) :P stgh jam terakhir dtg balik sakitnye :'( alhamdulillah byk da jawab.. ptg tu layan tido puas2.. mkn ubat n niat dulu biar hilang migrain.. :) yeay! bgun2 je hilang da sakit.. hehe.. hari tu happy jugak sebab dpt tukar unit uniform.. ha'ah, yg mcm kat sekolah tu.. :D PPIM da bubar, so dpt masuk PBSM.. :) dpt jugak ape yg diidamkan.. hehe.. walaupun mahal uniform tu, aku sggup.. hee


paper ketiga is pengamatan.. mase xbyk sbb xde gap.. 24 jam je gapnye.. *_* so, bile pakej B da pergi, dpt la study ngan baik n teratur.. *poyo* study sume spot n bace sume2 nota..tp byk yg just bace cmtu je.. nasib, mase jwb kuar plak soalan yg xdjangke.. dush2! amik ko.. jawab ikut sedap rase.. -_- tp tawakal je la kan.. da cuba kuarkan idea and ayat yg terbaik.. harap2 bnde tu boleh diterima.. fuhh.. lgpun jawab esei mmg best :D hee..


hari ni pulak, dok je kt bilik.. kejenye bace blog org n sedut2 muvi dari org len.. haha.. dpt pakej C plak iaitu selsema.. *_* luckily, xteruk sgt.. cume selera makan berkurang.. mkn pon xabes.. last2 buat nescafe wat panas2 tekak.. *3 in 1 nescafe je ade* lepas ni siapkan laporan BIG (gile lambat buat) oh ye, BIG stand for bina insan guru :) sedar xsedar da nak masuk sem 3 degree da tahun dpan.. oyeah.. BIG 3 plak menanti.. n PBS 3 juga.. PBS stand for pengalaman berdasarkan sekolah :) student cikgu mmg banyak program camni.. portfolio pon ade 2 lg nak kene siapkan.. haish.. 4 hari lg je dok kt cni.. pulun habis2 la nmpknye.. nk study BMSR, nk kemas bilik lg.. kosongkan loker n blablabla... *penat*


ok, habis da cite pasal exam tu.. well, teringat plak semalam mase beli tiket bas kt b.jalil..
cam biase la kan, amik cab dari maktab n naik LRT ke b.jalil.. naik cab ngn pcik zainal ^^ huhu..
best btol, tmbang murah.. :) murah rezeki pcik jugak.. g LRT 4 inggit je die cas..da tu g 3 org, murah gile! kalo cab len cas lebih sbb ikut meter..ye la, naik2 je da 3 inggit.. tp depends la kt diorg kan.. cari rezeki.. emm..
bile naik LRT pulak, terus je mate ni trtumpu kat sepasang kapel.. huhu.. bukan pe, biase r kan kalo nak naik bas bawak TEDDY BEAR *saje capslock* :P tp aku xpenah wat.. eh, sekali dulu time f4.. haha.. tp yg ni.. besa gile weh, lagi besar dari orang.. @_@ ni pun, pakwe die yg pegang.. yg si awek plak sandar kat bahu die..xsihat kot *ala-ala romantik gitu* :PP tp, xsedap plak tengok bile kt public cmtu.. mcm ngade2 pon ade.. huhu.. mntang2 r aku xde pakwe kan.. bole r ckp ngengade.. :P




ni last TEDDY yg aku dpt mase f5.. lepas2 tu xde da.. :P yg ni kecik je, 10 kali ganda besa dri ni org tu bawak dlm LRT.. hehe.. sgt2 menarik perhatian seyh.. k la, forget bout them, fikir tiket bas plak.. beli yg pukul 12 tghari.. n bas feveret iaitu KKKL.. :) yeay! seronok kalo beli tiket awal.. kire2 kul 4 ptg 16 Nov cmtu la bru smpai umah.. xpe2.. insyaAllah smpat beraya haji on 17 nov .. balik sorg2 je, independent ckit.. hehe.. cuti plak smpai la akhir disember.. daftar balik hostel ni 2 JAN 2011 :) happy3.. cuti da nk dtg..


nnt kne siapkan jadual wktu cuti.. xleh nk duduk2 je kt umah, brtambah2 gemok la jwbnye.. huhu :P

k la, da byk kot tulis ni.. bosan plak nk bace kalo tulis pnjg2 kan.. hehe.. *b4 ni da byk entri ngan gamba* :P till then.. bubbye..

THANX for reading :)

Tuesday, November 9, 2010

pertunangan angah

luahan rasa emy'n at 12:50 PM 8 kata-kata Links to this post
tarikh: 6 November 2010


tempat: pt. Jawa, Muar, Johor



berkumpul di rumah sebelum bertolak




9 buah kereta (pihak lelaki)




berhenti di batu pahat




sesi merisik oleh ayah :)




barang-barang hantaran -9 dulang-




sirih junjung, cincin n duit tanda, buah-buahan, jam tangan, kek, kasut, coklat, minyak wangi, kain sepersalinan :DD




sanak saudara ^^




gambar sendiri mesti la ade kan.. hehe




along n cali ...




baby hazry -cucu m.long yg ke-6 -



body shop ^^




the fiancee :DD



sarung cincin by mak (",)



mohon restu ^^



manis :)




me n future sis-in-law 2




younger sis with future sis-in-law 2




bakal menantu n menantu perempuan mak ayah ^^




with her hantaran to angah




photoshot by me ^^




mak n bakal menantu ke2.. hehe




fokus kat kasut :P




muka-muka ceria :) lalala




secret recipe n ferrero rocher.. huhu




beautiful roses ^_^




may happiness is always with u :)




sesi makan-makan ...




sedare-sedare lagi.. ^^




mahirah n hazry ;D




smile ^_^



my mom, bro's fiancee n her mother..




secret recipe moist choc ^^




telur puyuh pon ade! :PP




sirih junjung ~ lambang kehidupan ~ ^^ niway, love the roses...


ok, termetrai sudah sebuah ikatan.. insyaAllah bulan 6 or 12 tahun 2011 akan bernikah pulak.. hehe.. semoga sumenye bahagia n happy selalu..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review