About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Saturday, November 27, 2010

cinta

luahan rasa emy'n at 1:07 PM

assalamualaikum...

tiba2 sejak semalam n kelmarin asyik terfikir je pasal cinta.. huhu.. a'ah.. CINTA or omputih kata LOVE.. org latin kata AMOR.. org hindi kata PYAR.. *eh, ni bukan nk belaja bahasa tau* mentang2 la cuti, macam2 bole fikir.. hee :P so, mula la terkenang beberapa orang yang pernah aku knal.. baik lelaki or perempuan.. orang cakap, n mmg fakta pon, girls lg banyak emosi.. guys lg banyak logik.. aku mmg akui sgt fakta ni.. sbb aku dpt lihat byk contoh kat sekeliling.. first2 mestila mak ayah sendiri kan.. second, along n his wife.. pastu atuk n nenek.. :) yg penting mereka2 ni da kawen la.. bukan mcm couple2 kt luar sane.. *sorry ye for couple2 there* ( aku just bersandar kat pgalaman sendiri, lain org lain pgalaman k! ) sebabnye, those who are married byk tanggungjawabnya, berbeza ngan mereka yang berkasih @ bercouple.. masing2 bebas ngan life masing2.. bebas nak hang out ngn kawan2, nk mesej ngan org len ke.. * ala, awek aku bkn tau pon kalau ak mesej dak pmpn ni * <--- kate si pakwe.. oh, itu contoh tau.. :P n byk lg contoh lain yg korang sume bole fikir..





aku suka untuk baca n ingat ayat surah an-nur ni :) sebab tu la, kena perbaiki diri jadi baik untuk mendapat yg baik.. insyaAllah :D sebenarnye, lelaki n prempuan ni saling melengkapi.. misalnya, org lelaki majoriti jenis yg xkisah.. org pmpn plak majoriti jenis yg teliti. so, org pmpn ni la selaku wife nye or awek nye akan pilihkan baju yang sesuai ngan si husband nye or pkwe nye.. hehe :P contoh lain plak, org lelaki ni suka hiking or wat aktiviti lasak, manakala org pmpn plak lbih suka wat kraftgn or mengemas n memasak.. so, xde la bosan bila mana si husband mengajak wife nye g adventure.. or si wife mgajak husband nye memasak.. :) *kuat berangan gak aku ni* hehe..

ramai yg kata, pasangan yang byk persamaan lg bagus sbb byk benda yg diorang boleh wat bersama.. tp terpulang pada individu.. sbb ada yg cepat bosan, ade yg x bosan2.. :P mcm aku ni, cpat bosan jugak la.. huhu.. first thing yg aku nak ialah org lelaki or bakal husband yg bukan cikgu.. *tapi kalau jodoh xleh wat apa* :DD yang penting ialah, saling menerima kelemahan n kelebihan psgn kita kan2?? :) skrg ni, ramai yg xdpt terima kelemahan manusia..


*heartbroken*

well, sbg individu yang pernah bercinta.. ak nak kongsi sikit pgalaman n pgajaran yang aku dapat.. boleh kan? :P sbbnya, pgalaman2 ni la yg mematangkan n wat aku byk berfikir, untuk apa cinta ni?? n aku terfikir bahawa cinta tu sememangnya lg INDAH lepas PERNIKAHAN.. huhu *cam matang je* :P sekarang nak kongsi sikit mgenai guys yg pernah aku kenal.. sikap2 diorg..

1. mulut manis

- mmg ramai yg cmni.. contoh guys yg mulut manis ni ialah org yg pandai memuji, memujuk, n mencairkan perasaan girls.. huhu.. so, hati2 la ckit ea sbb org2 yg camni biasanye n selalunya nak try test je.. nak tgok yg girls ni cepat jatuh hati ke x.. aku pon penah terkena gak dgn org yg bermulut manis ni.. hampir2 jatuh hati tau.. :PP tapi cepat2 tersedar balik bila tengok dia tu mmg mulut manis ngan ramai girl lain.. *naya kalau dapat*

2. egois

- ni mmg biasa sgt n guys mmg dilahirkan dgn ego yg sgt tinggi.. buktinya, diorg x tunjuk or x ckp pon bila ade masalah.. tibe je dapat mesej mnx clash.. huhu.. amik ko! tanpa sbb dan alasan. guys yg ego biasanya xmo ngaku kesalahan n sentiasa rasa diri sndiri tu betol.. susah la kalau dpt guys yg ego sgt.. kita xkan tau apa perasaan dia yg sebenar2 nya.. n believe me, ade je guys yg merana sbb terlalu ikut ego sendiri...

3. suka berganti-ganti

- based on my experience, ade je jenis guys yg suka ganti-ganti awek cam ganti baju.. huhu... banyak da jumpe cmni.. kat mana2 pon.. alkisahnya, ade la sorg guys ni start chat ngan aku kt fb.. smpai bertukar no fon la jugak.. *xnk wat lg pasni -_-* aku pulak jenis yg malas nk mesej ngn org2 xdikenali ni.. mule la die kata aku sombong la apa la.. pandai pulak dia nk merendah diri.. :P aku wat bolayan je la.. pastu.. die stop mesej n chat.. tgok2 kt fb dia, IN A RELATIONSHIP with ........ huhu.. cpt betol dpt pgganti.. mase stat chat ngan aku, dia kata bru lpas clash.. :P haha.. dasar.. nmpk sgt dia tu jenis yg xboleh hidup tnpa pmpn.. agak2 dlam 2 or 3 bulan pas tu, tergerak la nk tgok page dia lg.. eh, SINGLE balik.. kejap beno berkasih.. huhu.. pastu ak pon agk2 sengal g chat ngan dia n tye asal da single... :P mcm2 la jawapan nya, si pmpn ni curang la, balik ngan ex la n mcm2 g.. dia pon kata myesal bila fikir kan psl tu.. *nk tunjuk dia baik kot* kitorg chat lame smpai cerita2 psl kapel la ape la sume2 tu.. tp bgus jugak sbb aku dpt tau n agak sikap dia sebenar.. mmg betol xleh hidup tanpa pmpn.. mnx balik no tepon aku sbb da delete *dulu cm xde harapan* ah, smpai bila pon xde.. huhu.. last2 dia yg bg no tepon die soh aku mesej.. heh, MALAS2.. ak wat bolayan lg.. smpai la sekarang ni ak tgok page die lg n aku rase die bakal berkapel lg ngan org len n ubah status.. haha.. lelaki2, ubah la sikap berganti-ganti tu.. x baik!

seterusnya, nak kongsi ckit pasal girl yg penah aku kenal..

1. prasan bagus

- ni mmg masalah dlm klgn girls.. eh, x. girl yg pnah aku kenal je ok.. alkisahnya, dia mmg lawa, cantik, n ramai yg menaruh hati.. n dia juga ade ex-bf.. punye la dia rase dia bagus, siap kutuk2 ex bf tu.. org kg la, muka x ensem la.. n mcm2 lg.. huhu.. mcm la girl ni org bdr sgt, aku akui yg rupa paras mnjadi faktor utama seseorg guys menyukai seseorg girl.. itu lumrah, manusia mmg suka pada benda yg cantik. n ade jugak girl yg memandang rupa seseorg lelaki itu.. tp x ramai. berbalik kt girl td.. suke sgt tgok kesalahan org.. mcm la dia betol sume.. last2, diri sndiri yg kontang kanting.. :/ kesian..

2. cakap x serupa bikin

- well, ak sendiri penah wat cmni tau.. erm, dulu aku penah kata xmo la couple ngan dak maktab ni.. last2 terkena kt diri sendiri.. huhu.. harap2 bia la sekali je aku cmtu.. lepas2 ni, aku nak pstikan aku pegang kata-kata aku sendiri.. ade la girl yg aku kenal ni, jenis alim2.. jenis yg mgatakan couple tu haram *mmg btol hukum tu* jenis yg xmgkin jadi fitnah org n mcm2 lg la yg baik.. tp sumenye berubah bila die mgenali org lelaki.. hmm... xmo ckp pnjg2 pasal ni.. PENAT -_-. girl len plak penah ckp kt aku xmo da fikir psl lelaki lepas clash.. punye la die sedih sbb org lelaki tu wat naya ngan die.. beria ckp nk fikir psl family dulu.. x kawen pon xpe sbb nk bahagiakan mak bapak.. tup2, kapel jugak! :P x lame lepas ckp cmtu trus kapel ngn org len.. adeyh.. lepas tu kononnye sopan la gune 'sy awak' je.. btau aku jgak xmo pggil 'abang' sbb xde hubungan sah.. last2 ber'abang2' gak.. @_@ hoho.. nmpk sgt keterlaluannye di situ.. apa2 pun, semoga kekal la ea awk berdua.. :PP wlaupn aku rase pakwe ko berhak dpt lg baik dari ko.. huu *kejam*

3. berganti-ganti

- situasi ni lebih kurang same je cam guys tadi.. jenis yg xleh hidup tnpa lelaki n sentiasa ada lelaki.. well, aku biase jumpa org cmni.. aku akui yg girl sgt2 susah nk lupakan guys or bf diorg bila diorg clash. pyelesaiannye ialah cari guys len n syg guy tu.. *aku penah wat sekali, n kekal smpai 2 tahun* tp pada aku, jenis girl yg cmni sbenanye x fikir pnjg.. *sorry girls* sbb org pmpn lg matang dari lelaki n spatutnya umur 20 cm aku ni da patut fikir untuk masa depan.. hehe.. da ade ciri-ciri or syarat2 untuk lelaki, da pandai fikir mana baik mana buruk.. tp jgn la kawen dulu, abeskan study tu.. bia dpt laksanakan tggungjawab as a student dgn sebaiknye.. hehe..

seterusnya, nak petik sikit n ingat balik apa yg kawan aku penah ckp..

1. cintai Allah terlebih dulu, rasul, ibu bapa n keluarga. kemudian bru cari cinta manusia, yg sememangnya halal *after nikah* dan diberkati. zaman skrg ni byk kes cerai.. yg mungkin antara sebab ialah xdpt keredhaan Allah semasa mendirikan masjid.. byk wat maksiat b4 kawen, bercinta sakan.. lepas tu bila da kawen, mula la rase xpercaye kat psgn.. da hilang rse cinta n mcm2 masalah lg.. *aku sgt2 terkesan dgn kata-kata ni* -_-

2. jodoh tu sekufu.. misalnya, kita ni jenis girl yg ramai kawan lelaki.. kita akan dpt guy yg ramai kwn pmpn jugak.. *aku fikir, xsggup kalau cmtu.. biarlah psgn aku nnt jenis yg setia pada 1* oleh itu, perbaiki diri sndiri dulu sbelum kita nk dpt yg baik.. insyaAllah..




last word, cintai diri sendiri sebelum mencintai org lain.. :)

sekian,

4 kata-kata:

izyana said...

btol2..sokong sngt..erm, yang guys brtukar ganti tu,cam tau je..lalala..xpn bkn org yg sama kot la..huhu..btw, smge brjmpe dgn psngn yg sesuai ea..tkot jgk skrg mcm2 cite ada..huhu..mari doa sama jom..

emy'n said...

:) org yg len la yan.. huhu.. ramainye yg brtukar gnti :PP insyaAllah.. kite doa sama2..

anoimohd said...

fuyooo~ panjang lebar..hehe

emy'n said...

:) tau xpe.. lama nk siapkan ni :PP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review