About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Sunday, November 28, 2010

puding roti

luahan rasa emy'n at 4:14 PM

assalamualaikum..

hari ni nk cerita lg pasal masak-memasak.. huhu.. penangan cite masterchef kt star world punye pasal :PP ehem.. tp xde la sehebat diorg k..

selain dari wat puding sagu mata ikan n puding kastard, sy telah belajar untuk wat puding roti.. :) hmm, tiba2 je terasa nak buat.. mesti ramai yg tau buat kan.. huhu.. tp xpe la, sy budak baru belajar :P lgpun tgok bahan2 kat internet mcm senang.. n cara memasak adalah dgn mengukus.. so, bahan-bahannya ialah..


  1. 3 1/2 keping roti - sy guna roti gerdenia ;)
  2. 3 biji telur ayam..
  3. 1 tin susu cair - sy guna brand F&N yg warna pink tu..
  4. 3 sudu gula pasir
  5. 1 sudu tepung kastard - sy guna brand bird's
  6. mentega *sapu pada kepingan roti* - sy guna buttercup ;)

susu cair tu boleh gak diganti ngan susu segar or susu pekat.. terpulang la citarasa masing2 kan :)

ok, sebelum apa2 dulu, kita panaskan air dlm periuk kukus terlebih dulu, biar mendidih..
then, kita masuk step 1 :)



sapukan mentega kat kepingan roti n potong dgn bebas.. x kisahlah kalau nak 4 segi ke, bulat ke.. hehe.. masukkan dlm loyang yg nk digunakan untuk mengukus.. then, tuangkan susu cair dlm 1 bekas lain...





roti yg sudah dipotong-potong ;)




susu cair...




masukkan 3 sudu gula pasir dalam larutan susu cair tadi... kalau 2 sudu stgh pon boleh, kurang manis..




kemudian, pecahkan 3 biji telur ayam...




macam ni la rupa 3 biji telur tu... hehe ;P




akhirnya masukkan satu sudu tepung kastard.. biar warna kuning tu menyerlah :)




kemudian, kita gaulkan sampai sebati.. niway, sy hanya menggunakan garfu sbb xdpt cari pengayak telur.. huhu.. bole je, asalkan sebati :)




mcm ni la rupa campuran susu cair n bahan2 tadi bila da hampir sebati :) nice yellow..




penapis ni sy guna untuk elakkan ketul2 kastard n gula yg x hancur.. huhu.. memang ada.. sbb guna garfu kan.. :P




masukkan campuran susu tadi dalam loyang roti.. n ratakan...




ratakan kepingan-kepingan roti ini supaya roti menyerap susu :)



then, kita biarkan selama beberapa minit untuk roti tu mengembang :) lepas tu masukkan dlm priuk pgukus n kukus lebih kurang 8 ke 10 minit...



tadaa!! hasilnya, ialah puding roti yang lemak2 manis.. :) sy xwat kuahnya sbb da sedap bila makan camtu je..

bila da siap, boleh la dmakan terus.. tp agak lembik ckit.. seeloknya, sejukkan dalam peti ais.. lg sedap mkn bila sejuk sbb xcepat muak :)

p/s: lepas2 ni nk belaja masak lain2 plak :)

8 kata-kata:

airul_chobits said...

wah, bes ke ni emy? x muak ke? emm, teringin jgk nk cube, tp takot tdk mndpt smbutan..hehe..anyway, nice post..

emy'n said...

hehe.. best2.. :) try la wat airul.. kalau xyakin, wat la ckit dulu.. thanx ^^

pemadam said...

wah.. chef emy. ad bau hanyir tak ?

Gentleman Frog said...

Nak cikit

emy'n said...

pem: xde pon.. tp kalau org yg xsuke tart telur xmkn kot.. sbb rsenye cm tat telur tu.. huhu

emy'n said...

gentleman: boleh! hehe :P

pemadam said...

oh.. oke2. gud try lah emy. menu ap agkny pasni.. uhu

emy'n said...

:) lom tau lg.. huhu.. nk wat ni kene ade rse rajin dulu :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review