About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Tuesday, February 8, 2011

sakit itu nikmat

luahan rasa emy'n at 11:29 PM
bismillahirrahmanirrahim :)

almost a week x update.. sebenarnya, xde topik nak cakap la.. nanti makin merepek-repek pulak.. huhu
well, satu dua hari ni mula rase x sedap badan ~ cam nak demam ~ 
simptom2 biasa is selsema and sakit tekak..
tapi kan, yang demam before2 ni jarang selsema dulu..
tonsil yang bengkak dulu, then panas badan naik .. baru selsema.. tu pon kalo ade..  
sekarang alhamdulillah tonsil ok, boleh la makan pedas2 n sedap2.. hehe :P
nah, some info pasal demam 

Demam (juga dikenali sebagai pyrexia atau hiperthermia terkawal) merupakan isyarat perubatan biasa dengan ciri-ciri peningkatan suhu melebihi julat biasa 36.5–37.5 °C (98–100 °F) disebabkan peningkatan pada titik set pengawal suhu badan . Peningkatan pada titik set ini mencetus ton otot dan menggigil.
Ketika suhu badan meningkat, terdapat rasa sejuk umum sungguhpun suhu badan meningkat. Sebaik sahaja tahap suhu baru dicapai terdapat rasa panas. Demam merupakan satu tindak imunisasi balas yang cuba menangani jangkitan bacteria atau virus. Demam boleh dicetuskan oleh pelbagai keadaan dari selamat kepada potensi serius. Kecuali demam yang tinggi, rawatan biasanya tidak diperlukan, bagaimanapun, ibuprofen adalah berkesan bagi menurunkan suhu badan.

tonsil is ~

What is Tonsillitis?
Tonsillitis (ton-sil-lie-tiss) is an inflammation of the tonsils caused by an infection. In tonsillitis, the tonsils are enlarged, red, and often coated (either partly or entirely) by a substance that is yellow, gray, or white. Tonsillitis usually occurs as part of a pharyngitis (throat infection). Tonsillitis usually begins with sudden sore throat and painful swallowing. 

What are the symptoms of Tonsillitis?
Each person with tonsillitis may not experience all of the symptoms. Some of the major symptoms of tonsillitis are:
  • a very sore throat           ~ memang sakit :(
  • fever                             ~ efek satu dua hari lepas tonsil bengkak
  • redder-than-normal tonsils ~ betul2, tiap2 org ade tonsil.. tapi lain2 ikut individu
  • chills                              ~ means panas sejuk.. badan panas, tapi rase sejuk.. huhu
  • a yellow or white coating on the tonsils   ~ cam ade bintik2 putih kat tonsil
  • a funny-sounding voice                ~ not really, orang kate suara sexy.. :P
  • swollen glands in the neck              ~ depends kat individu tu
  • bad breath                          ~ selalu terasa camni.. so, selalu gak hisap gula2 mint        
                                                (clorets, etc ) :)


*google pic* gerun x??

sakit itu nikmat kerana ~

  • Diampuni dosa dan kesalahan
    ”Setiap musibah yang menimpa mukmin, baik berupa wabah, rasa lelah, penyakit, rasa sedih, sampai kekalutan hati, pasti Allah menjadikannya pengampun dosa-dosanya.” (HR. Bukhari-Muslim)

    ”Tidaklah seorang Muslim ditimpa gangguan berupa penyakit dan lain-lainnya, melainkan Allah menggugurkan kesalahan-kesalahannya sebagaimana pohon yang menggugurkan daunnya.” (Bukhari-Muslim)
  •  Ditinggikan darjatnya
    ”Tidaklah seorang mukmin tertusuk duri atau yang lebih kecil dari duri, melainkan ditetapkan baginya satu darjat dan dihapuskan darinya satu kesalahan.” (Diriwayatkan Muslim)
  • Pembuka jalan ke Syurga
 ”Allah Subhanahu berfirman: ‘Hai anak Adam, jika engkau sabar dan mencari keredhaan pada saat musibah yang pertama, maka Aku tidak meredhai pahala bagimu selain syurga.”’ (Ditakhrij Ibnu Majah; Menurut Syaikh Al-Albany: hadits hasan)
Wahai Saudaraku, bukankah sakit merupakan bagian dari musibah?
 
 
  • Mengingatkan kepada nikmat yang telah diberikan Allah
Sakit dapat mengingatkan kita terhadap nikmat yang telah Allah berikan ketika kita dalam keadaan sihat, dengan demikian kita semakin bersyukur kepada Allah. Seorang penyair berkata: ”Seseorang tidak mengenal tanda-tanda sihat selagi dia belum tertimpa sakit.”

  • Menjadikan kita sabar
Abdul Malik bin Abjar berkata: ”Setiap orang pasti mendapat cubaan afiat, untuk dilihat apakah dia bersyukur, atau mendapat bencana untuk dilihat apakah dia bersabar.”

 ade lagi nikmat-nikmat lain.. ni just perkongsian bersama ^_^

sekian wasalam ..

2 kata-kata:

Gentleman Frog said...

salam,

sakit ringan2 nikmat ler, sakit berat2 ujian..

emy'n said...

wsalam..

ujian kesabaran :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review