About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Saturday, May 28, 2011

review KARAK

luahan rasa emy'n at 4:09 PM
assalamualaikum ^__^


come back with review filem.. lama dah tak review cite ape2.. padahal banyak je cite yang dah tengok...
kali ni just nak kupas sikit cerita karak.. ditayangkan 26 Mei.. hari last exam.n balik umah esoknya... sebab tu keluar luang masa jap ^__^.



tak banyak nak cerita pasal karak ni.. sebabnya, aku mengharapkan something yang lain dari yang lain.. ending cerita ni mengingatkan ak pasal khurafat ( arahan syamsul yusof ) eh, lum cite ape2 lagi dah cakap pasal ending :PP


ok2, kembali ke permulaan.. mengisahkan 4 orang student dalam perjalanan ke kuantan..  sampai highway karak, mereka terlibat dalam traffic jam.. then, diorang decide untuk lalu jalan lama / jalan pintas / jalan dalam untuk sampai dalam masa yang cepat.. (sebabnya dah tengah malam) setiba di pekan karak, mereka rest kejap, pegi tandas n beli burger.. oh ye, watak-watak dalam cite ni watak baru.. iaitu shahir AF8 (nik), kilafairy (ida), along (jack) n shera ayob (zura)...  (babak kat tandas lama sangat.. suspen jugak tapi biasa-biasa je)
..................................................
.......................................................
...................................................... (speechless) 


camne ek nak cite ni? huhu.. mereka diganggu sejak berhenti kat pekan tu.. sampaila ke tengah jalan yang akhirnya menyebabkan mereka ni terhumban ke dalam gaung..(kereta volkswagen kuning tanpa pemandu dan budak kecik berpakaian sekolah)  masa ni, zura tercampak paling jauh antara diorang sume.. dalam kegelapan malam tu zura dikejar hantu (hantu yang xmnakutkan) .. lepas tu selamat n jumpa ngan kawan-kawan lain.. kat tengah2 hutan tu, terjumpa sebuah rumah yang didiami tok malam.. dalam rumah ni banyak jugak gangguan yang dialami diorang berempat.. 


ada satu babak di tanah perkuburan yang mana zura ngan nik cuba nak keluar dari hutan lepas dah xtahan dok rumah tu lagi.. (ida jumpa abang dia yang dah mati, jack plak kena rasuk ngan hantu budak kecik berbaju sekolah )  dekat kubur ni, sume hantu keluar n kacau zura.. tiba2 tok malam datang dan pesan kat zura baca ayat kursi dan dalami maksudnya.. (time ni, nik tertarik ke dalam lubang kubur, ada tangan2 hantu tarik dia) lepas zura dah berlawan ngan makhluk-makhluk tu, hari pun siang.. kiranya tinggal nik dan zura je yang selamat.. 


mereka sampai ke jalan besar yang mana merupakan lokasi kemalangan kereta diorang.. terdapat tiga mayat di situ termasuklah Nik.. time ni zura terpaksa merelakan nik pergi (rupanya zura sorang je yang selamat. dia sendiri yang pergi ke rumah tok malam .. masa ni tok malam memang tahu ada benda  yang mengikut iaitu roh2 kawan dia) 


komen aku:


1. permulaan yang suspens, efek bunyi memang seram.. sound sistem memang tak mengecewakan..
2. hantu-hantu yang macam perempuan tua @ nenek kebayan dah x menakutkan lagi.. macam lawak plak rasanya @_@
3. teknik CGI KRU memang bagus.. setanding magika n cicakman juga HMM
4. makin lama makin slow jalan cerita ni.. banyak babak di rumah tok malam, kena kacau ngan hantu.. (buatkan aku bosan n mengantuk pun ada)
5. babak berkemban ~ pegi mandi tengah2 malam.. klise bagi cite hantu..
6. jalan cerita yang dapat diramal.. 


kesimpulannya, kena tengok sendiri baru dapat rasa best ke x.. hehe.. niway, ni filem pertama KRU yang bergenre seram.. just a so-so la.. bolehla.. tapi harap2 lepas ni ada peningkatan lagi k.. lama dah xtengok cite seram yang betul-betul menyeramkan.. lagi2 bila orang sebelah dok gelak time babak2 tertentu =.= huhu


p/s : tepuk dada tanya selera.. =) me love HMM n magika more than this.. (sori xpandai review cite) :P

2 kata-kata:

airul_chobits said...

ni da mcm citer abis-abisan da ni emy..hehe..it's good for readers yg mmg x berpeluang tuk tngok citer tu..hehe..anyway, nice comments..

emy'n said...

hehe.. x habis-habisan sgt pon airul.. ada babak2 yg x cite.. :) cuba la tgok sndiri nnt eh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review