About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Wednesday, August 3, 2011

metafora cinta

luahan rasa emy'n at 1:05 AM
assalamualaikum..


malam-malam macam ni, mood jiwang datang lagi.. :P just nak share mengenai cinta, cinta ibarat air.. kenapa ibarat air? kenapa tak ibarat api ke, tanah ke, angin ke.. 


sebenarnya, tak kisahla kita nak ibaratkan cinta tu macam apa pun, sebab love is subjective.. semua orang ada definisi sendiri mengenai cinta kan ^__^ thanx to kak shu yang tag me for this note kat fb


"Amat mudah untuk kita membuka pintu hati kepada seseorang..
tetapi teramat sukar untuk kita menutup kembali pintu hati kita kepadanya selepas itu..
Betapa indahnya apabila kita mencinta seseorang walaupun dia tidak membalas kembali cinta kita..
Tetapi betapa bencinya hati apabila seseorang begitu mencintai kita tetapi kita tidak menyukainya walau sebesar zarah..
Fikirlah … perasaanya sama seperti perasaan kita…
ingin mencintai walaupun tidak dicintai...
Hormatilah perasaannya tetapi usahlah memberikan harapan...

CINTA adalah ibarat air...
Kita sangat memerlukannya di dalam hidup namun..
jika ia ibarat air di lautan,
ia akan menjadi ombak yang akan mengumbang-ambingkan hidup kita,
jika ia ibarat air di kutub utara-selatan,
maka ia akan menjadi ketulan ais yang membekukan kita,
jika ia ibarat air sungai yang mengalir tenang,
maka ia akan berterusan menghanyutkan kita ke muara,
jika ia ibarat air terjun maka akan terhempaslah kita berulang-ulang ke bawah,
jika ia ibarat air tasik yang tenang membiru,
maka kita dalam diam akan menyimpan berjuta keladak di dasarnya..
Maka jenis air manakah yang kita inginkan…?~ Carilah mata air yang suci lagi murni…
walaupun keluar sedikit demi sedikit,
tetapi akan melimpahi perigi dan menghilangkan kehausan kita dengan sekali teguk sahaja..

Biarlah kita menjadi cinta terakhir kepada seseorang..
kerana mungkin kita sudah terlambat untuk menjadi cinta pertamanya..
tetapi kita tidak akan pernah terlambat untuk menjadi cinta terakhirnya... "

tak berapa setuju dengan tulisan yang aku 'purple'kan sebabnya tak mudah bagi aku untuk buka hati sewenangnya.. huhu.. cinta bukan hanya suka-suka untuk teman sunyi or untuk gembirakan hari-hari yang suram.. bukanlah cinta namanya kalau hanya menerima luaran, dan bukan dalaman yang lebih kekal =)



pepatah kata. tak kenal maka tak cinta ^__^ absolutely true.. even dah kenal bertahun-tahun pun masih lagi ada arguement, alangkah pula sebulan dua.. huhu.. sebab tu lah, jangan senang-senang ucap 'I love u' jika dalam hati hanya ada suka .. lama-kelamaan akan pudar ditelan masa, lebih-lebih lagi bila warna dah kelihatan semuanya..

sangat suka ayat yang di'hijau'kan =) 
yup, menjadi yang pertama memang bertuah tapi menjadi yang terakhir lebih beruntung .. sebabnya, maturity grows with time, with experience .. tak kisah la kau bercinta berapa kali pun sebab hanya sekali je cinta sejati =) yang lain-lain hanya cinta monyet dan yang sewaktu dengannya..

buat kekasih hati:
~ thanx kerana sentiasa ada di sisi, pada saat apa jua pun =) harap dirimu yang terakhir dan selamanya dalam hati ini ^_^

en. buah hati =)




some information from internet : 
the 6 types of love :)

Eros, Pragma, Banquet, Mania, Ludus and Storge. Yes, they sound like exotic birds or rivers in Greece, but they actually refer to various ways people think about the big l-o-v-e. Your values depend on your personality, and, to a large extent, on the culture you were brought up in.
Eros is passionate, physical, lustful love—the kind that gives you butterflies in your stomach and a tingling in certain other places.
Pragma is a practical love. People who conceive of love this way are pragmatic (you didn't see that one coming, didja?) when looking for a partner. They choose their mate based on rational decisions about whom they fit best with.
Banquet is love that expresses itself through altruism, or making sacrifices for another person.
Mania is an obsessive love that, while intimate and intense, often includes jealousy, possessiveness and a lack of communication. Maniacal love can lead to domestic violence.
Ludus is love that's a game. A Ludic lover wants to have fun, but doesn't necessarily want a serious relationship.
Storge is friendship-based love. A Storge lover wants a companion who shares her likes and dislikes and who can form a long relationship based on closeness, trust, security and affection.


which one is yours? ;) 


p/s: I'm a lover, want to be loved forever :D

8 kata-kata:

Lun said...

jagalah hati, kerana ianya ibarat kaca. sesudah pecah, ia takkan sama lagi

amir aizat said...

eros! hehe

Mr.B[e]ave[R] said...

cinta amat sukar di mengerti..hehe

emy'n said...

Lun :

yup.. it's so fragile :)

emy'n said...

amir aizat : ^__^ passionate love

emy'n said...

mr. beaver :

ditentukan sendiri oleh individu kan :)

ILA HonEyBuNNy said...

cinta itu sweet kan...

kadang2 cinta juga leh jadi sour...;-)

emy'n said...

ila :

yup :) it's hurt too.. tp kita sndiri yg mencorakkan..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review