About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Wednesday, November 30, 2011

kenangan di kedah

luahan rasa emy'n at 12:01 AM 0 kata-kata Links to this post


adik-beradik angkat di felda lubuk merbau, Kedah..
kak limah, kak siti, anis, ain & ping
^__^
semoga hubungan yang terjalin kekal selamanya

p/s: not in mood nak tulis panjang-panjang

Thursday, November 24, 2011

bermulanya cuti

luahan rasa emy'n at 10:19 PM 2 kata-kata Links to this post
bismillahirrahmanirrahim..

24 November 2011, baru dapat jejak kaki kat rumah pukul 6.30 petang tadi :) kononnya sibuk pegi Kedah untuk program anak angkat 5 hari lepas.. tapi siyes, masa bangun pagi tadi kat rumah sewa sorang-sorang, terfikir-fikir lagi rumah mak kat Kedah .. huhu.. terkejut bangun pun sebab dapat call dari buah hati yang nak balik jam 8 pagi ... dapat jumpa kejap & pesan2 cukup la kan ^__^

12.30 gerak g TBS sorang-sorang.. biasanya ada orang jemput dalam LRT, tapi tak pe la.. :P angkut beg, angkut helmet sekali.. hehe.. semangat bawa helmet sebab Ego S dah kat Johor.. selamat sampai hari Rabu petang.. :) pergi TBS pun ada tujuan untuk habiskan duit dalam kad yang en Syafiq beli hari tuh.. nasib la belek2, valid 60 hari je dari tarikh beli kan.. bukan selalu pun pegi makan kat foodcourt..


nah, chicken chop + onion ring + iced lemon tea

nak makan banyak-banyak tapi tak dapat abeskan onion ring pun.. huhuh.. then, naik bas pukul 2, sampai stesen 5.30.. naik bas lagi, sampai pukul 6.. last sekali ayah jemput, sampai rumah pukul 6 suku macam tu.. 

akan menikmati cuti sampai akhir disember.. wuhhuuu :D

p/s: cerita manis di Kedah akan menyusul kemudian ^__^


Monday, November 14, 2011

SPM

luahan rasa emy'n at 1:21 AM 2 kata-kata Links to this post
bismillahirrahmanirrahim..



from left : bob, me, akim..


4 tahun lepas, orang yang kat tengah-tengah ni yang amik SPM.. 
kejap je dah 4 tahun berlalu.. sekarang turn adik-adik plak .. 

selamat menghadapi sijil pelajaran Malaysia 2011 untuk dua orang sepupu ni :)
all the best k..
SPM memang susah tapi SPM bukan penamat belajar, tamat sekolah menengah je.. :P
insyaallah rezeki ada di mana-mana.. doa banyak-banyak..

GOOD LUCK!! ^__^


Saturday, November 12, 2011

tips menjadi selesa dengan buah hati

luahan rasa emy'n at 7:02 PM 7 kata-kata Links to this post
salam..

tiba-tiba rasa nak buat entri macam ni.. haha :P sebab rindu kot.. dah 3 hari tak jumpa, nampak bayang pun tak :P

just nak kongsi beberapa pandangan dan pendapat tentang cara-cara nak buat teman a.k.a buah hati kita selesa dengan kita.. lain orang lain pandangan, ni hanya beberapa yang terfikir sejak 2 3 hari ni..

1. bagi dia masa bersendirian.

  • kadang-kadang, ada perkara yang mengganggu fikiran dia. setiap orang ada masalah masing-masing. bagi masa ni bukanlah bererti mendiamkan diri dan tunggu dia contact kita dulu. ok, kita akan tahu dia ada masalah bila tiba-tiba berubah, lain macam, dari mulut bising jadi pendiam macam orang bisu,.. So, tanya dengan cara baik apa masalah dia. bila dia diam, jangan terus nak marah-marah. bagi dia masa untuk calm down, esok or lusa dia akan beritahu sebabnya ^_^ just keep in touch, cakap kat dia..
                    " I'm always be by you side k dear, remember that" =)  
       
          kalau tak ada balasan, cuba la call.. tapi jangan mendesak dia untuk cerita. sentiasa ambil berat pasal   
          dia k.



2. bagi dia masa dengan kawan-kawan
  • kawan, memang penting.. kekasih pun penting jugak. tapi tak perlu lah nak 24/7 dengan dia je kan.. kalau dia kata nak keluar dengan kawan, let him go. tapi tak salah kalau kita tanya dengan siapa, pegi mana, berapa lama.. tu semua tanda kita caring kat dia. some guys maybe akan rasa terkongkong dengan cara macam ni kan :P tapi, normal la bila girl sibuk2 hal buah hati diorang kan. jangan dimarah, x pasal-pasal orang lain yang dia care.. abes la :

3. minta maaf cepat-cepat jika buat salah.
  • orang perempuan ni, cepat sangat beremosi.. tiba-tiba nak melenting. padahal tak ada angin tak ada ribut pon.. fuhh.. lepas tu mula la terlepas cakap kat dia.. hmm.. bila dah macam tu, cepat-cepatlah minta maaf. kalau dapat buah hati yang senang berterus terang, senang la sikit nak faham. kalau dapat yang pendiam dan tak pandai luah perasaan, habislah.. disimpan-simpan lepas tu meletup jadi gunung berapi. nak kesal pun tak guna dah bila perasaan tu dah hilang.. so, kena la kawal segala macam perlakuan dan percakapan k..

4. jadi kawan yang baik untuk dia.
  • nahh, ni bonus buat mereka yang berkawan dulu sebelum jadi kekasih.. huhu.. sebabnya, dah kenal sikap-sikap sebenar dari dulu. dah tahu jenis dia ni macam mana. apa yang dia suka, apa yang tak.. kalau nak keluar kena pakai macam mana, bangun tidur lewat ke tak dan macam-macam lagi la.. pendek kata, luar dan dalam semua dah kenal.. tak hipokrit untuk kelihatan sempurna.. dari pemerhatian aku, banyak antara mereka-mereka yang 'couple' or berkawan untuk ber'couple' tak betul-betul tunjuk sikap sebenar.. so, macam mana nak jadi selesa untuk berkongsi sebagai kawan? tak mustahil dia akan cari kawan untuk bercerita dan berkongsi perkara-perkara yang dia tak mampu nak kongsi dengan girl dia.. hmm.. senang kata, jadi diri sendiri dalam semua hal. bincang heart to heart dengan dia, terima segala kelemahan dan kekuatan yang dia ada ^__^ tak ada la nanti makan hati or terasa je kan..

5. hormat dia sebagai kekasih dan kawan
  • banyak perkara yang menunjukkan hormat. contohnya panggilan nama atau kata ganti nama.. normal lah kalau dah guna nama manja kan =P 21 dah.. lepas tu guna bahasa yang elok-elok. bagi ruang untuk dia luahkan pandangan.. tak perlu contact lelaki lain jika tak ada hal penting.. macam-macam lagi lah.. guys pun kena la aware pasal ni k =) tak perlu nak contact girl lain jika takde hal..tak payah nak cerita-cerita hal dulu walaupun depan kawan-kawan sendiri.. hormat dia depan kawan-kawan and keluarga walaupun dia tak dengar. beritahu dia kalau nak pergi mana-mana.. sebabnya emosi perempuan memang kuat nak dibanding dengan emosi korang.. bila tak ada layanan, mula la girl rasa tak kena, merajuk n macam-macam lagi.. so, sentiasa keep in touch, bukan susah pon nak mesej.. setengah sen je kan.. ^__^ sentiasa buat dia rasa diingati..

6. cemburu boleh tapi jangan terlampau-lampau
  • cemburu tanda sayang.. kalau tak cemburu tak ada la sayang tu kan..jadi, pada-pada la bila cemburu. jangan melebihkan orang lain sangat sampai dia terasa. perlu jaga hati dia dalam apa-apa pun ^__^ masing-masing kena faham yang hidup ni berkawan.. huhu.. mungkin ramai kawan dia yang berlainan jantina, nampak mesej orang tu kat hp, dah marah-marah =.=.. tak perlu la macam tu.. jadi profesional, tanya.. tak salah bertanya.. sebab nanti dia akan explain.. berkawan biar seribu, bercinta biar satu.. =)

7. memberi penolakan dan penjelasan dengan baik
  • haa, sape kata kita tak boleh tolak ajakan buah hati kita? boleh je, tapi biar lah bersebab ea. sebab yang logik dan tak dapat nak elak.. contohnya, nak ajak makan tapi dia ada hal pulak, meeting dengan lecturer or kena tolong kawan buat kerja yang esok nak hantar dan lain-lain lagi... terus terang dengan dia, beritahu akan pegi makan sama-sama bila dah selesai kerja.. see, dengar macam senang kan.. tapi kat sini kena banyak memahami dan menerima masing-masing.. barulah ada toleransi.. huhu.. sekarang ni exam kan, nanti dah habis exam, kita makan sama k? luang masa sama-sama ^__^


sebenarnya, bukan senang ada buah hati ni.. kita bukan je jaga hati sendiri tapi jaga hati dia jugak,, senang cerita, kena saling menyayangi, menghormati, tolak ansur, memahami dan menjaga hati masing-masing..





p/s : rindu kat buah hati ^__^
                    

Tuesday, November 8, 2011

final exam sem 4

luahan rasa emy'n at 9:51 PM 0 kata-kata Links to this post
bismillahirrahmanirrahim

syukur, masih meneruskan pengajian =) pejam celik pejam celik dah sem 4..
sekarang dah november, means kena exam!!

ok, exam akan mula 10hb ni. sampai 17hb nanti..

10 November - Teknologi dalam P&P - EDU 3105
14 November - Kaedah Pemulihan BM 1 - PKP 3107
15 November - Kaedah Pemulihan BM 2 - PKP 3108
16 November - Pengajaran Kemahiran BM - BMM 3104
17 November - Planning for Teaching Math - MTE 3107




hope dapat maintainkan result macam sem lepas.. insyaallah.. Good Luck buat kawan-kawan semua ^__^ all the best .. en, buah hati pun gudluck k :) wat betul-betul tau..

p/s: maafkan semua ^__^ maafkan diri ini juga ye ..

Sunday, November 6, 2011

max kenton

luahan rasa emy'n at 4:38 PM 0 kata-kata Links to this post
 siapa Max Kenton? :P

ok, kalau dah tengok cerita real steel, mesti kenal watak Max ni kan.. comel and genius




ok,

yang ni plak, Max Kenton saya a.k.a Adzeem




ekekeke.. :P keletah budak ni memang mencuit hati lah.. dah la comel macam Max =)


okbai
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review