About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Saturday, April 21, 2012

tak perlu

luahan rasa emy'n at 1:33 AM Links to this post
tak perlu selalu berasa betul,
kerana bila kau melakukan kesilapan, kau takkan pernah terima kesilapan tu
dan tetap memenangkan diri sendiri

tak perlu selalu di hadapan,
kerana bila kau di belakang, kau takkan pernah bersyukur dengan dugaanNya
sedangkan Dia yang mengatur semua kehidupan kau

tak perlu selalu menghina orang,
sebab bila sekali kau dihina, kau terasa sampai ke mati
sedangkan itu mungkin balasan untuk menyedarkan kekhilafan kau selama ni.

tak perlu selalu bangga diri dengan kelebihan yang ada
kerana bila ternampaknya kelemahan, kau tetap mahu membangga
sedangkan sudah terang lagi nyata manusia tu tetap lemah.

tak perlu selalu berbangga dengan kemewahan yang ada
jika sumbernya kau tak peduli dari apa
kerana kemewahan tu bukan penjamin di kehidupan sana

       **********************************************************
perlu sentiasa bersyukur walaupun dihina, walaupun banyak perkara yang tak baik berlaku dalam hidup. tu semua dah tersurat, semuanya ujian dari Dia yang maha mengetahui segala-galanya. tak rugi pun bila merendah diri serendah mutiara di lautan. tak rugi pun berdiam diri bila berdiam itu lagi baik dari bertutur yang punya banyak kesalahan. bila diam, otak akan lebih berfikir. ambil lah kesempatan untuk muhasabah diri. bukan kesempatan untuk menyimpan dendam. jangan selalu mengata orang ibarat kau tu lebih baik dari mereka. sedangkan kau juga manusia, yang sering melakukan kesilapan..

 moga manusia itu berubah, hidup di dunia ni tak selama mana yang kau jangka.. tak seindah mana yang kau mimpikan. aku berbicara sebagai seorang manusia, walaupun usia ini tidak sama, tak bermakna aku tak layak berkata-kata. mungkin banyak yang aku diamkan, tu mungkin sebab aku hormat. sebab kau lagi tua, perasaan kau lagi kecil dari perasaan aku. bila tercuit sikit, dah mula melatah satu dunia. padahal yang sepatutnya, kau insafi diri semula. kau lagi tua dariku, lagi banyak pengalaman yang kau tempuh. tapi kenapa kau tetap bongkak? kau tak fikir ke yang perkara tu terjadi atas alasan yang baik? yang kau tau hanya menjatuhkan, hanya mengutuk, menjaja cerita yang takkan habis di merata-rata.. bagusnya cara itu, menunjukkan kau hebat di mata dunia..

terima kasih kerana banyak menunjukkan diri yang sebenar kini. walaupun kita dah sangat lama kenal. dari umurku sehari hingga ke 22. banyak kelemahan jua kelebihan yang sudah diketahui. tapi tak kusangka bila makin tua begini, makin rancak kau berkata-kata. tapi aku tak salahkan kau, mungkin semua dah takdirNya. kerana Dia yang memberi kehidupan kepada kita, Dia yang membawa kita sampai ke tahap begini. sudahlah, aku dah muak dengan kata-kata yang sebegitu. apa yang kau ada? harta, kemewahan, kerja, keluarga? yang aku tau mati itu tetap berseorangan juga. tak membawa apa-apa pun harta di dunia.



p/s : sekadar luahan rasa

Sunday, April 15, 2012

the only one

luahan rasa emy'n at 12:57 AM Links to this post
salam..

sangat-sangat rindu kat mak ayah. sangat-sangat. last jumpa cuti seminggu bulan 3. lepas tu dah sibuk dengan praktikum sebulan. bila dah habis praktikum, esemen plak ambil tempat. fikir-fikir macam nak balik je semalam, tapi ada pembentangan hari isnin. memang kena berbincang dengan partner. terpaksalah tangguhkan hajat. sabtu & ahad depan ada KOAM, sabtu depan lagi ada ujian KOAM.. hwaaa. habis dah April masa tu. bulan 5 kena balik jugak.. mesti! kalau masa awal-awal dulu sebulan sekali mesti balik rumah. sekarang ni susah nak macam tu =.=

pagi tadi, tidur balik pukul 7. dalam tidur tu sempat mimpi ada kat rumah =( memang aku tau tu mimpi. tapi rasa betul. bukak mata je ada dalam bilik, lepas tu bangun pergi dapur nampak mak tengah masak. ayah duduk kat meja buat kerja dia.. dalam mimpi sempat lagi aku kata kat diri sendiri. bangunn..bangunn.. tapi tak daya nak bangun. sampailah 5 minit rasanya, mampu gerakkan kaki (pusingkan badan) dan tersedar. ada kat asrama lagi :(  

with ayah


with emak

mak,
 saja nak tulis yang mimin rindu kat mak.. mungkin tak terucap dengan kata-kata tapi ketahuilah tak pernah pun hati ni lupakan mak.. bila hidup kat tempat orang ni, lagi la selalu fikir pasal rumah. mesti tak tinggal makan, mesti teratur waktu tidur, mesti macam ni, mesti macam tu.. :') semuanya sebab ada mak. satu-satunya insan yang lahirkan diri ni, yang jaga diri ni sampai sekarang. walaupun bukan depan mata, yang pastinya mimin tahu doa mak sentiasa mengiringi hari-hari :') dari umur 13 lagi mak dah lepaskan mimin sekolah asrama kan. maknanya dah 9 tahun diri ni membesar jauh dari mak. balik kejap-kejap. masa tu la perasan mimin putih ke hitam ke.. gemuk, kurus n macam-macam lagi.. hehe.

mak,
masa kecik-kecik dulu, mungkin mimin lagi rapat dengan ayah. tapi bila dah ada adik, dah makin besar lebih rapat dengan mak. mak yang selalu marah-marah, yang selalu bebel, yang banyak bagi cadangan n macam-macam lagi. tu semua tanda mak sayang kan. you want me to be a person. sekarang ni nak ikut jejak ayah dah. jadi cikgu jugak satu hari nanti, insyaAllah :') mak pernah cerita zaman mak dulu, yang sangat beza dengan sekarang ni.. mimin akan ingat sampai bila-bila. bersyukur bila sekarang ni tak susah macam dulu. bersyukur bila diri ni masih belajar untuk masa depan yang cerah insyaAllah.. bersyukur dikurniakan mak, ayah dan adik beradik yang lain yang sekarang ni masih berusaha untuk bahagiakan mak dan ayah nanti :)

mak,
terima kasih sebab selama ni mak jaga mimin dengan baik. walaupun sekarang ni mimin banyak buat keputusan sendiri, mak tetap terima walaupun kadang-kadang mak marah. mimin tahu tu maknanya mak risau, mak sayang. terima kasih sebab sentiasa jawab call walaupun pernah call malam-malam masa mak dah tidur. tapi sekarang ni dah jarang sikit. ikut masa, mimin tak mahu ganggu mak buat kerja, ganggu mak makan pukul 9 malam.. hehe.. terima kasih sebab mak sentiasa bertanya khabar, tanya pasal duit, pasal cuti n macam-macam lagi. mimin tahu mak tak nak anak dia rasa susah duduk kat tempat orang. mimin juga tahu mak nak anak dia ni belajar berdikari. sebab tu mak percaya mimin boleh survive belajar dekat KL kan.. mak dah bina satu perasaan dalam hati ni sejak umur 13 tahun lagi. sejak mak percaya mimin boleh berdikari sorang-sorang. sebab tu mak tak risau bila posting nanti dapat Sabah or Sarawak :P tapi tu semua rezeki.

mak,
terima kasih sebab bekerja dan bantu ayah. bila kerja, mak dapat senangkan anak-anak. bukan bermakna susah kalau mak tak kerja, tapi sekurang-kurangnya dapat ringankan perbelanjaan, mak dapat belanja apa-apa yang mak dan anak-anak yang lain nak. walau macam mana pun mak dan ayah tetap tak manjakan mimin dan adik beradik lain dengan kemewahan. semuanya serba sederhana, semuanya kena hasil usaha sendiri. sampai bila-bila pun mimin takkan lupa cerita ayah. zaman dia belajar, zaman dia jejak kaki ke universiti.. masih ingat lagi ayah cerita pergi daftar sorang-sorang naik bas :') tak ada pun keluarga yang hantar. dengan cerita-cerita macam tu mimin tahu ayah nak mimin sentiasa bersyukur bila ada mak ayah yang sanggup hantarkan ke KL masa mendaftar dulu. mak dan ayah tak nak mimin susah tapi tak nak terlalu senangkan. tak nak anak dia jadi terlalu manja dengan kesenangan kan :)

mak,
mimin minta maaf selama hidup ni ada tersilap kata, terkasar dengan mak. minta maaf kalau tak dengar cakap mak, tak ikut apa yang mak suruh buat. sesungguhnya mak adalah yang terbaik dalam hidup ni. kurniaan Allah yang tak ternilai buat diri ini yang bergelar anak :') mimin bersyukur bila tak pernah ada anak mak (termasuk diri ni) yang marah-marah sampai tengking mak, atau kata mak yang bukan-bukan. semuanya sebab asuhan dari kecil yang membentuk kami 4 orang. mak lah yang paling cantik, paling baik, dan paling lembut hati dalam besarkan empat orang anak mak. yang pernah dulu menangis sebab risaukan anak-anak. semuanya sebab hati seorang mak. alhamdulillah anak-anak mak semua sedang menuju kejayaan insyaallah. along dah kerja jadi jurutera, angah jadi MA. mimin bakal cikgu, dan miza baru nak PMR tahun ni =) yang pahit dulu akan manis akhirnya. InsyaAllah. semuanya Allah dah aturkan dengan baik. tak lama lagi mak bakal timang cucu sulung kan. :) semuanya rezeki dariNya

mak,
6 April lepas ulangtahun lahir mak yang ke 52 =) mimin sayang mak selamanya, dunia dan akhirat, tetap satu-satunya insan yang mengandungkan, melahirkan, dan membesarkan. tak terbalas jasa mak selama hidup ini. semoga mak sentiasa diberi kesihatan yang baik. dipermudahkan setiap urusan, diberi ketenangan dan kesejahteraan dalam hidup. semoga mak dapat melihat kejayaan anak-anak mak nanti. tak lama lagi mak nak bersara dah. sama-sama dengan ayah kan. semoga mak dapat apa yang mak impikan nanti. nak pergi jalan-jalan sokmo. hehe.. mak layak dapat apa yang mak mahukan sebab dah jalankan tanggungjawab mak dengan baik terutamanya sebagai seorang ibu dan seorang isteri yang baik pada ayah :)


p/s : mungkin mak tak baca post ni. saja tulis sempena hari lahir mak 6 hb lepas. tapi takpe la. siapa-siapa yang baca ni mesti lahir dari seorang insan yang bergelar mak kan =) sayangilah mak selamanya. kita tak mungkin lahir ke dunia kalau tiada dia dengan izinNya. sesungguhnya keredhaan Allah terletak atas keredhaan ibu bapa kita ^__^ insyaAllah..

Wednesday, April 11, 2012

wordless wednesday #8

luahan rasa emy'n at 11:47 AM Links to this post

alhamdulillah, one year already =)
many many steps to go ..

Monday, April 9, 2012

minggu terakhir praktikum

luahan rasa emy'n at 9:51 AM Links to this post
salam..

syukur, hari ni dah 9 April. ada beberapa hari je lagi untuk habiskan sisa-sisa praktikum fasa 1. =) walaupun pada mulanya dah give up dengan kerenah budak-budak, lama-lama dah ok dah. dah set mind, "kalau awak tak suka cikgu, cikgu lagi tak suka kat awak".. haha. (jangan ikut contoh tak baik ni :P) last week, ada observation dari guru pembimbing. overall baik dan aku pun rasa lebih yakin bila dah nak habis ni. hari ni pun kena observe lagi. esok pensyarah pembimbing plak. prepare je la apa-apa yang patut. tak boleh terlalu yakin sebab kalau tak capai mesti kita sendiri yang patah hati.. yang penting positif je. syukur dapat pensyarah dan guru pembimbing yang memahami. ^___^

tapi satu je la, fail praktikum tu macam tu je tengok. tak kreatif pun nak hias fail jadi cantik macam orang lain punya fail.. huhu. apa-apa pun kena pastikan lengkap isi fail tu. yeay, positif lagi =)

last but not least, mungkin nanti akan rindukan anak-anak murid yang boleh tahan nakalnya tu. fauzi, nadzmi, efendi, ainul, faziera n hazirah. moga berjaya dalam hidup ni k =) cikgu dah sayang kat awak semua dah.



Tuesday, April 3, 2012

sudah minggu ke3

luahan rasa emy'n at 1:13 AM Links to this post
salam..

sedar tak sedar dah masuk minggu 3 praktikum ni. minggu depan dah nak habis dah =) tak sabar nak habis praktikum.. kurang sikit beban harian nak fikir nak mengajar apa kat budak-budak ni. susah tau nak fikir untuk 3 kumpulan sekali gus. lembaran kerja macam mana? aktiviti pengukuhan nak buat apa biar budak-budak enjoy sambil  belajar, nak mengajar pakai bbm apa? biar budak-budak cepat dapat.. induksi nak macam mana? penutup plak best ke tak.. huhu.. susah.. nak2 bila dah terbiasa buat kerja last minit. well, minggu 2 berjalan lancar dan rasa sekejap je dah habis. maklumlah, tak ada kelas relief. mengajar pemulihan tahun 3 pun mula hari Selasa. Hari tu jugak lect datang meng'observe'.. alhamdulillah ok je. overall sederhana je. hope observe last nanti dapat tingkatkan markah dari yang first ni.

budak-budak dalam kelas pun dah banyak mulut :P dulu masa observe je kemain lagi baik diam. jarum jatuh pun boleh dengar tau korang ni.. huhu.. apa-apa pun janganlah degil sangat ea. cikgu boleh migrain lepas ajar korang, lagi-lagi bila korang lambat dapat. cikgu kena ajar cara lain, buat permainan lain.. (tu la, main dam ular pun tak berapa nak reti korang ni =.=!) jangan sampai jadi marah sangat-sangat and termenangis depan korang sudah la >.< huhuh..

minggu ni dah mula balik kelas relief. sekarang ni tak mau dah stress bila masuk kelas budak tak mau dengar. sebab ada je yang memang dengar cakap kita ^_^ (positif) macam tadi, buat origami arnab. ramai je yang memang minat walaupun ada yang degil keras kepala main lari-lari dalam kelas =.= untuk esok and lusa, mesti banyak relief sebab ada pertandingan bola sepak. ramai cikgu yang tak ada >.< . hopefully ok je, xmahu mood rosak sebab masuk kelas budak-budak tak anggap kita wujud dalam kelas tu.. kalau tak melukis, mungkin nak buat origami lagi dalam kelas.. hahah :P yela, relief subjek yang memang tak ada masa belajar sekolah rendah dulu.. (pend. kesihatan, dunia sains teknologi & sivik kewarganeraan) nak buat aktiviti apa pun tak tau =.= kalau BM ke BI mungkin boleh buat ejaan kan ..


dah terisi dah rph ni :) yeay!. tapi lambat membuatnya =.=


p/s : hari Khamis ni guru pembimbing plak nak observe.. hope baik-baik je :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review