About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Sunday, June 10, 2012

jauh tapi dekat

luahan rasa emy'n at 2:25 AM
cuti sem ada lagi satu minggu. tujuh hari yang aku bayangkan mesti sekejap je rasa. agak-agak sempat tak nak timang baby dulu? hope sempat la. nanti dah naik cuti mesti terasa-rasa nak balik rumah je. nak balik nanti bukan senang. mesti dah banyak kerja bila naik sem baru ni =.=

semalam, (sabtu) syafiq bertolak dari maktab ke IPG perlis. dah nama pun atlit kan, mesti la terpilih untuk wakil maktab dalam olahraga. kali ni dia main lompat kijang dan 4x400 m. dia kata lari-lari dah tak boleh sangat. tak fit dah. tapi still terpilih untuk lari.  huhu. wat yang termampu ea :) sorry la ye, mungkin kalau aku aktif sukan or atlit macam dia jugak, dia still fit lagi sekarang ni. :P tiap-tiap hari boleh teman jogging, main badminton ke. ni tiap kali keluar takkan miss untuk makan. dan makan lagi. mulanya hari tu dia kata tak nak pergi perlis. tapi dah macam terpaksa bila nama asyik disebut-sebut. last-last kena jadi ketua kontinjen. nahh, risau juga rasa hati kot-kot ada orang pandang-pandang dia kat sana. tapi apa-apa pun, aku percaya pada dia :) kalau tak aku pun pergi sekali katanya. tapi aku tak bagi keputusan awal so ada orang lain dah pergi untuk unit uniform. takpe la, penat kot kena berkhemah dan macam-macam lagi kat sana. sepanjang hari dari 11hb sampai 13hb (penutup). acara atlit ada hari tersendiri. isnin acara lompat kijang, selasa acara relay.. bertuah la, duduk pun dekat asrama. sebelum dia pergi lagi aku dah pesan macam-macam kat dia. aku dah rindu kat dia. bobo yang ada kat rumah ni pun akan rindu dia nanti. hahah :P



bobo ni seekor hamster :) jenis syrian. umur dalam 7 or 8 bulan gitu.. memang dah besar dah. mulanya aku tak rasa nak bawak balik rumah pun. tapi dia kata jaga lah kejap. amik pengalaman jaga. lagipun dia jauh, bila ada bobo ni at least terubat rasa. :P
memang betul pun. terubat la juga sikit-sikit. bobo ni penakut sebenarnya. seawal 5 hari jaga dia memang susah la. aku nak pegang pun takut sebab dah 3 kali kena gigit. bila tukar bedding pun tak pegang dia. bayangkanlah macam mana. kesian bobo :( tapi terima kasih kat bobo sebab jadi teman sepanjang parent aku pergi umrah dulu. tiap kali balik rumah waktu pagi sampai petang, aku akan cakap-cakap dengan bobo, tenung muka dia lama-lama, kacau-kacau dia pakai stick. suapkan makanan kat mulut dia. terhibur la kan. :) tiap-tiap hari aku buat macam tu sebab nak biasakan bobo dengan aku. Syafiq kata dia gigit sebab tak biasa dengan kita. lama-lama ok la nanti. lagipun memang aku ada baca yang hamster ni kena biasakan dengan suara kita dan cara kita layan dia. barulah hamster ni jinak dan tak gigit bila pegang.


dah macam fetus dah gaya tidur bobo :) comel betul. kali kedua tukar bedding, aku still tak pegang bobo. takut kena gigit. so, kena guna baldi sebagai medium supaya bobo tak terlepas, risau dia lari dan menyorok kat mana-mana celah. bila kali ketiga tukar bedding, aku beranikan diri pegang dia. satu, dua, tiga.. pegang badan dan angkat. bobo baik je walaupun macam meronta-ronta sikit. tak menggigit. so, lepas basahkan badan bobo, aku letak bobo dekat kain dan lap badan dia. =) buat syarat je, tak bersabun pun. huhu. lepas dia siap aku masukkan terus dalam sangkar yang dah siap tukar bedding. senang hati tengok bobo bersih. kena rajin tukar bedding seminggu sekali. kalau tak bau tak best. :P



gaya terlentang bobo :) dia memang kuat tido, makan pun kuat. aku suka tengok keletah bobo bila makan. kadang-kadang tu mata lelap tapi mulut mengunyah makanan. yang paling gelihati bila bobo simpan makanan banyak-banyak dalam mulut (dari bekas makanan), pergi kat sudut, keluarkan balik semuanya, lepas tu timbus dengan habuk kayu. tapi tu memang cara tikus. aku rasa kelakar sebab bobo sekor je, tak ada kawan pun. :P comel je. bobo tak boleh ada kawan sebab bobo tak suka. kalau ada nanti siaplah bergaduh sampai mati. sebab tu bobo suka tidur. tak ada yang kacau. bila nak main, bobo akan jadi superman main gayut-gayut dalam sangkar. takpun, bobo gigit-gigit mana-mana bucu sangkar yang dia suka :)


**************************************************************

malam tadi, tengok cerekarama tv3. tajuk cinta bola. teringat kat buah hati yang sememangnya pemain bola. :)  tengok dalam cerita, macam kenal je tempat pelakon ni main bola. macam dekat padang bola yang aku pernah pergi tengok dia main. gigih aku tengok cerita ni sampai habis. nak tengok nama tempat berlakon. padang seri melaka, cheras. gigih juga aku tanya kat dia nama padang tu. memang betul pun, tempat yang betul dengan sangkaan aku. tersenyum sendiri lepas tu. memang sepanjang cerita tu aku teringat kat dia. teringat kat minat dia main bola dari sekolah menengah lagi. teringat dekat kerenah aku dulu yang liat nak tengok dia latihan ataupun ada match dengan mana-mana team. baru-baru ni je la aku rajin jenguk dia main :) lepas dia merajuk tarik muka bila aku tak turun padang, tak cuba penuhi harapan dia. bukan apa, aku fikir bukan satu isu besar pun kalau aku tak ada. dia masih boleh bermain dengan baik dalam apa posisi pun. defense ataupun striker.. tapi aku silap. manusia ni berbeza-beza. dia memang happy bila aku ada sekali. dapat rasa semangat dia dalam football :) aku takkan halang minat dia. sebolehnya aku akan cuba bagi sokongan kat dia..

sekarang ni, dia di perlis. aku di johor. jauhnya utara dan selatan ni. walau macam mana pun, aku masih rasa dekat. ada dalam hati. ada dalam fikiran. boleh mesej dan call bila-bila pun. harap dia baik-baik di sana. tak lupa dekat orang jauh ni :') sentiasa jaga diri. risau kalau injured or apa-apa. nampak dia kuat je. tapi dia je tahu rasa sakit tu. aku pun perasan sebelum cuti lagi dia dah pakai ankle guard. memang dah sakit-sakit kaki sebab latihan hari-hari. harap tak ada apa-apa la. biar cepat habis acara dia, cepat dia rehat dan cepat dia baik :)


p/s: badan dah mula rasa tak sedap. sakit rindu agaknya? huhuh..

0 kata-kata:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review