About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Monday, July 9, 2012

15 bulan

luahan rasa emy'n at 10:50 PM
alhamdulillah, sudah 15 bulan berlalu =) syukur masih dikurniakan kasih sayang ini. moga kekal seperti yang dirancang.. walaupun sekejap panas, sekejap hujan, kadang-kadang berangin, tapi masih utuh macam dulu. sekarang ni dah tak macam sem-sem awal dulu. sekarang dah tak banyak masa. masing-masing sibuk dengan hal masing-masing. memang kena berkorban macam-macam benda. lagi-lagi perasaan.

masa kelas tadi, pensyarah bagi selingan mengenai jodoh. topik yang memang menarik perhatian semua orang dalam kelas. sebabnya masing-masing dah 22, 23 tahun. umur dah sesuai dalam bab-bab macam ni kan. katanya masa muda dulu, memang ada pilihan hati, tapi last-last jodohnya dengan orang lain jugak. dengan pilihan ibu sendiri. tambahnya lagi, tak lama pun kenal. bila si ibu dah nyatakan hasrat, dah bagi restu, dia terus risik pihak perempuan. pihak perempuan setuju, sebulan lepas tu bernikah. masa tu sara hidup tak setinggi masa sekarang. jadi, semua urusan selesai dengan lancar dan mudah. bahagia sampai sekarang. =)

hampir semua orang tergelak bila dia cerita nasihat dia pada anak sendiri, "sekarang ni dah bersayang-sayang, nanti kalau dengan orang lain bersayang-sayang lagi, kalau 50 orang, 50 kali lah sayang-sayang tu" =.=

sebenarnya, perkara yang nak ditekankan ialah kepercayaan dan doa. tambahnya lagi ada 4 perkara yang memang Allah rahsiakan dari hamba-hambaNya. jodoh pertemuan, ajal maut, rezeki dan kelahiran.

bila dah dengar perkara macam tu, mula lah otak ni sibuk berfikir benda yang tak patut fikir time kelas. nasib la dapat faham apa yang pensyarah ajar. kalau tak, memang susah nak fahamkan sendiri. tambah-tambah lagi masa rehat tadi terdengar budak-budak ni berbual pasal jodoh. ada salah seorang budak kelas dalam mood macam tu kot. aku tak dengar dengan menyeluruh pun, tapi macam tu la kot. macam baru dirisik-risik gitu.  (bercinta lepas nikah jadi femes sekarang ni, macam cerita irma hasmie :P) apa-apa pun semoga bahagia.

         

               ************************************************************************


sorot kembali kenangan masa jumpa ibu abah dia. perkara yang aku belum sedia pun sebenarnya. tak pernah pun rasa perasaan tu macam mana. tapi bila dah selesai, memang lega betul. =) walaupun tak banyak butir bicara, diam seribu bahasa. yang ada cuma eye contact je. tu pun segan sangat. insyaAllah suatu masa nanti akan jadi sebahagian dari keluarga. dengan izinNya, andai memang aku dah tertulis untuk bersamanya..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review