About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Sunday, August 19, 2012

ceritera raya

luahan rasa emy'n at 6:50 PM 1 kata-kata Links to this post
khamis 

baru nak pulang ke kampung jam 11 pagi. sebenarnya dah beli tiket hari jumaat awal-awal lagi. sebelum keluar surat pekeliling bagitahu hari jumaat cuti. lepas tu ada surat baru lagi bagitahu khamis pun cuti bagi sekolah-sekolah yang memohon. tapi cuti bukan sebarang cuti, akan diganti pada 8 dan 22 september nanti. alang-alang dah cuti khamis, pergi beli tiket baru nak balik khamis. rabu petang sempat foya-foya lagi :P huhuh.. padahal sekolah hari rabu sampai pukul 12.30 je. tak apa la, bukan selalu kan.

dalam pukul 3 lebih sampai dah bandar kluang. macam biasa la balik naik bas tata masuk dalam lagi kan. lepas tu ayah jemput. sempat singgah sekolah mak untuk ambil kuih raya dan daun kelapa nak buat ketupat :) yup, merasa lagi buat ketupat tahun ni. dah lama belajar, baru pandai sejak 2, 3 tahun ni. tapi yang pandainya buat ketupat bawang je :P

jumaat 

kemas rumah biar cantik biar lawa :) lepas tu tengahari dah mula operasi anyam ketupat. seronok bila dapat belajar buat ketupat pasar. yang bentuk 4 segi tu. mak kata senang nak anggar beras. pulun buat 3 orang dengan mak dan adik. biasa ayah buat sekali, tapi kali ni ayah dok relaks je bila malam tu dah siap semua ketupat. dapat la dalam 100 lebih biji :P tapi yang guna dalam 60 lebih je.. huhu.. tak pe, yang penting puas hati bila dapat buat ketupat. dulu-dulu sekadar tengok orang buat je. sekarang dah master dah.. haha. *berlagak sikit*

mak balik kerja bawak coklat masakan. memang raya ni nak buat cornflakes coklat badam :) eceh, konon nak buat malamnya. tapi bila dah online, malas pun datang. hewhew.. buat esok je la..

before tu ada dapat call dari acik yang jahit baju raya. pergi rumah dia, test baju. rupanya ada kekurangan sikit pada baju tu. tambah-tambah lagi saiz aku yang dah besar dari zaman buat kebaya dulu-dulu. baju kebaya ni sampai tak boleh buat zip sebab kerawang dia dah cukup-cukup je saiz badan. huhu. lepas tu kainnya pun yang jenis meregang. baru try sekali dah nampak regang-regang dekat dat depan belakang. aisehh... balik rumah lepas tu dok fikir-fikir nak buat macam mana. nak tambah zip tepi ke apa. kalau buang dat tak berapa nak lawa sebab kebaya la katakan :P

ketupat bawang

ketupat pasar

hasil anyaman dari tengahari ke malam

sabtu 

ketupat dah siap isi beras :) nak masak tengahari jap lagi. 4 jam siaplah ketupat-ketupat tu. tengahari tu juga dah mula tolong-tolong mak kat dapur.. macam biasa siapkan rempah dan bahan-bahan untuk masak-memasak. lepas tu mula buat cornflakes coklat. benda yang paling senang nak buat. tak perlu nak guna oven bagai. 8)

hasil tangan :)
petang tu ambil baju raya. ok, keputusan terakhir adalah buang dat  belakang. tu pun lepas acik tukang jahit kata tak boleh nak pasang zip tepi. =.= tak apa, bila dah buang dat belakang nampak ok je lagi.. hehe. insyaAllah dapat pakai dengan baik dan selesa :P even berat dah kurang, still terasa macam sama je saiz badan :P eh, tak juga. sekarang dah boleh  pakai cincin lama. cincin 10 tahun lepas.. eceh.. :P

alhamdulillah, dapat berbuka ketupat dengan rendang daging, ayam masak merah dan kuah lodeh. :))

ahad 

rutin setiap tahun pagi raya ialah berkumpul ramai-ramai dekat rumah nenek. ada makan-makan, marhaban dan sesi duit raya. memang ohsem bila syarat nak dapat duit raya tu mesti belajar lagi. aku sebagai seorang yang akan 22 tahun tak lama lagi pun ada rezeki dapat duit raya. tapi dah tahun-tahun terakhir la. tahun depan last.. hehe. lepas tu akan memberi pula pada saudara mara yang masih belajar. yang untungnya, bila makin besar, jumlah duit makin banyak. alhamdulillah, senyum lebar je bila kira satu-satu duit raya dalam sampul :)) 

rezeki syawal 1433

sekarang tengah menunggu baby dina balikkkk... yeahh :) rindu baby dah..


p/s: selamat hari raya aidilfitri. maaf zahir dan batin. :) semoga hari mendatang membawa kebahagiaan..

Thursday, August 16, 2012

observe

luahan rasa emy'n at 1:59 AM Links to this post
alhamdulillah..

dah lepas observe first pensyarah 14 Ogos hari tu :) sebelumnya dah kena observe dengan guru pembimbing minor. 9 Ogos. tu pun gara-gara pensyarah minor tak dapat datang sebab ada MQA dekat maktab. pagi-pagi dekat sekolah tu la baru cikgu pembimbing kata dia nak observe sebab masa berjalan. risau nanti kena berebut masa dengan pensyarah. maklumlah, seminggu 2 masa je ajar matematik kelas perdana. huhu. mulanya dah plan nak ajar money untuk observe. tapi tukar tajuk fraction sebab belum habis ajar budak-budak ni. diorang pun ada yang masih tak berapa faham lagi. ingatkan dapat ajar tajuk money untuk observe tapi tajuk fraction yang sememangnya aku tak dapat fikir aktiviti yang seronok untuk murid-murid. tapi alhamdulillah guru pembimbing dapat faham pengalaman pertama aku ajar kelas aliran perdana. katanya set induksi dan penutup aku menarik. flow P&P pun ok. yang kurangnya ketegasan semasa mengajar je :P ok, aku admit yang aku tak garang dan tak pandai lagi untuk  garang dengan murid-murid. suara kena kuatkan lagi. baru budak-budak dengar. pendek kata aku puas hati dengan observe pertama ni. tapi yang pasti kena baiki kelemahan yang ditegur. hope pensyarah minor pun bagi markah yang baik nanti :) insyaallah. yang penting nak kena ada peningkatan .. lepas cuti raya ni memang kerap la kena observe sebab nak cukupkan 3 kali dari pensyarah. 2 kali lagi dari guru pembimbing. termasuk sekali observe bersama.

untuk subjek major pula, ada 4 kali observe pensyarah dan 4 kali guru pembimbing. termasuk sekali observe bersama. setakat ni baru observe pertama pensyarah. ada 3 lagi.. fuhh.. dapat dah bayangkan kesibukan lepas cuti raya ni. nak cerita sikit pengalaman dapat pensyarah yang memang pakar dalam bahasa melayu dan pemulihan :) alhamdulillah, mungkin rezeki sem ni. observe first dah dapat markah baik. insyaallah dapat kekalkan. yang pasti pensyarah memang memahami dan perkara yang ditegur pun semuanya betul. katanya semasa mengajar perlu elakkan penggunaan bahasa rojak yang selalu disebut seperti 'check'  dan 'ok'. yang lain-lain mengenai RPH. tulisan dah kemas ;) yang kena telitikan lagi ialah hasil pembelajaran. insyaallah lepas ni dapat tingkatkan lagi mutu pengajaran.. hehe. pendek kata, semuanya baik. induksi dan penutup pun bagus :) dah mampu rancang pengajaran.. (komen dalam borang observe) observe dari guru pembimbing major pula lepas cuti raya ni. cuak rasa bila mula-mula observe kena dekat jadual pemulihan matematik. kena fikir lebih sikit la nampaknya nak bina p&p yang best. hope dapat buat dengan baik untuk guru pembimbing nanti.

first observe major

pengalaman kali pertama praktikum dulu memang mengajar banyak perkara. :) semoga dapat dikekalkan prestasi baik semester ini dan naikkan pada semester depan. insyaallah..

Sunday, August 5, 2012

iras

luahan rasa emy'n at 12:00 AM Links to this post
orang kata, jodoh panjang bila dapat pasangan yang seiras.. penah ada satu gambar, my aunt said 'nampak sesuai' :) tapi sendiri tak tahu ada iras ke tak. nampak macam tak ada. sampailah tadi belek-belek gambar masa pergi pangkor Julai lepas..

see..


mata sama :) tu pun bila senyum macam ni.. 

ok, good night..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review