About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Thursday, August 16, 2012

observe

luahan rasa emy'n at 1:59 AM
alhamdulillah..

dah lepas observe first pensyarah 14 Ogos hari tu :) sebelumnya dah kena observe dengan guru pembimbing minor. 9 Ogos. tu pun gara-gara pensyarah minor tak dapat datang sebab ada MQA dekat maktab. pagi-pagi dekat sekolah tu la baru cikgu pembimbing kata dia nak observe sebab masa berjalan. risau nanti kena berebut masa dengan pensyarah. maklumlah, seminggu 2 masa je ajar matematik kelas perdana. huhu. mulanya dah plan nak ajar money untuk observe. tapi tukar tajuk fraction sebab belum habis ajar budak-budak ni. diorang pun ada yang masih tak berapa faham lagi. ingatkan dapat ajar tajuk money untuk observe tapi tajuk fraction yang sememangnya aku tak dapat fikir aktiviti yang seronok untuk murid-murid. tapi alhamdulillah guru pembimbing dapat faham pengalaman pertama aku ajar kelas aliran perdana. katanya set induksi dan penutup aku menarik. flow P&P pun ok. yang kurangnya ketegasan semasa mengajar je :P ok, aku admit yang aku tak garang dan tak pandai lagi untuk  garang dengan murid-murid. suara kena kuatkan lagi. baru budak-budak dengar. pendek kata aku puas hati dengan observe pertama ni. tapi yang pasti kena baiki kelemahan yang ditegur. hope pensyarah minor pun bagi markah yang baik nanti :) insyaallah. yang penting nak kena ada peningkatan .. lepas cuti raya ni memang kerap la kena observe sebab nak cukupkan 3 kali dari pensyarah. 2 kali lagi dari guru pembimbing. termasuk sekali observe bersama.

untuk subjek major pula, ada 4 kali observe pensyarah dan 4 kali guru pembimbing. termasuk sekali observe bersama. setakat ni baru observe pertama pensyarah. ada 3 lagi.. fuhh.. dapat dah bayangkan kesibukan lepas cuti raya ni. nak cerita sikit pengalaman dapat pensyarah yang memang pakar dalam bahasa melayu dan pemulihan :) alhamdulillah, mungkin rezeki sem ni. observe first dah dapat markah baik. insyaallah dapat kekalkan. yang pasti pensyarah memang memahami dan perkara yang ditegur pun semuanya betul. katanya semasa mengajar perlu elakkan penggunaan bahasa rojak yang selalu disebut seperti 'check'  dan 'ok'. yang lain-lain mengenai RPH. tulisan dah kemas ;) yang kena telitikan lagi ialah hasil pembelajaran. insyaallah lepas ni dapat tingkatkan lagi mutu pengajaran.. hehe. pendek kata, semuanya baik. induksi dan penutup pun bagus :) dah mampu rancang pengajaran.. (komen dalam borang observe) observe dari guru pembimbing major pula lepas cuti raya ni. cuak rasa bila mula-mula observe kena dekat jadual pemulihan matematik. kena fikir lebih sikit la nampaknya nak bina p&p yang best. hope dapat buat dengan baik untuk guru pembimbing nanti.

first observe major

pengalaman kali pertama praktikum dulu memang mengajar banyak perkara. :) semoga dapat dikekalkan prestasi baik semester ini dan naikkan pada semester depan. insyaallah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review