About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Wednesday, September 19, 2012

19 september 2012

luahan rasa emy'n at 12:26 AM
rasa nak update blog tapi tak tahu nak cerita pasal apa dan bagi tajuk apa. last-last tulis tarikh update je la :P

seronoknya rasa bila dah minggu terakhir praktikum fasa dua.
seronok rasa bila tak payah nak pening kepala fikir RPH, ABM bagai.
seronok rasa bila tak perlu nak bangun awal pagi nanti untuk siap-siap pergi sekolah.

tapi,

stress bila fikir final observe 20 dan 21 ni.
stress bila fikir esemen yang banyak lagi nak kena buat (maklumlah, aku jenis buat kerja last minute)
stress bila tengok esemen orang lain tebal sampai 70 ke 100 pages =.=
stress fikir praktikum 3 bulan sem depan. macam mana la agaknya perasaan waktu tu. yang 2 bulan ni pun semput nak habiskan..

tapi,

bersyukur bila dapat banyak pengalaman dekat sekolah, dapat rasa dah suasana bila dah kerja nanti..
gembira bila dapat mengajar budak-budak dan bagi mereka faham sesuatu topik,
gembira bila ada budak-budak yang suka dekat kita :)
tapi aku tak garang, serius ada budak tak takut. hahah.. tak tahu la bila nak garang dalam kelas.

bila dekat sekolah, macam-macam ragam budak yang aku nampak. ada yang kuat bercerita, nakal dalam kelas, suka tanya soalan, pendiam, aktif, err..pendek kata macam-macam gaya lah. dah la sem ni baru pertama kali mengajar kelas perdana, 29 orang murid. memang tenggelam timbul suara cikgu dalam kelas. so far, boleh ikut nasihat pensyarah dan cuba baiki dalam kelas. Khamis ni final, hope dapat markah baik :) jadi guru praktikum ni memang penat. lagi-lagi kalau dapat sekolah yang rajin buat projek bagai. guru praktikum memang digunakan semaksimumnya. tapi perkara tu biasa la. mak kata, guru-guru baru posting pun sama keadaannya. macam-macam kerja kena buat. jadi, biasa-biasakanlah diri buat kerja macam-macam. praktikum kali ni memang aku rasa banyak kerja kena buat.. lagi-lagi bila banyak event.

satu perkara yang aku perasan, kira dah jadi habit sendiri. siapkan RPH paling akhir. maksudnya aku kena pastikan siap lembaran kerja, aktiviti pengukuhan, kena rangka dulu nak ajar macam mana semua-semua. bila dah lengkap semua tu barulah boleh tulis rph dengan tenang. tapi kali ni bukan sekolah petang yang mana aku boleh rileks lagi malam hari dan buat rph esok paginya.. huhu.. memang betul-betul last minute. sebab aku tau selagi tak siap benda alah semua tu otak ni sentiasa fikir nak tambah idea or apa-apa perkara yang boleh tambah. jadi, tak lah menyesal kalau dah tulis rph tiba-tiba datang idea baru or tak mampu nak buat abm yang dah ditulis tu.



p/s : lagi 4 hari je nak habiskan praktikum.. boleh counting days  :) yeay!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review