About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Sunday, November 18, 2012

dadih jagung

luahan rasa emy'n at 11:30 PM
salam.. :)

dah nak masuk minggu kedua cuti. jadi rajin dalam masak-memasak.. hewhew :P
tak susah pun, yang penting kerajinan. lagi satu perkara, aku kena improve masa untuk buat sesuatu kerja. kena jadi macam lipas kudung kat dapur. barulah sedap sikit mata memandang :P

anyway, nak kongsi satu resepi dadih. ni minta kat senior :) kalau nak ikut cara senang beli je la tepung dadih yang dah siap kat kedai kan. tapi rasa biasa-biasa je. yang ni rasa lemak-lemak manis gitu.

bahan A

2 cawan susu tepung everyday
1 cawan coffee mate
3 cawan air suam 
sedikit garam 

bahan B

7 gm agar-agar
3/4 cawan gula 
4 cawan air 
pewarna
perisa (star brand)


senang je nak buat ni, bahan A tu bancuh dalam bekas sementara masak bahan B dalam periuk. pewarna dan perisa tu kena sesuaikan la. macam yang aku buat hari tu perisa jagung, jadi pewarna letak warna kuning. tapi tak berapa kuat perisanya :( tak apa lah, first time buat kan. bila bahan B dah sebati, agar-agar dah hancur, tutup api kemudian campur bahan A. kacau sebati dan tapis masuk dalam bekas kecil-kecil :)
senang je kan? lepas tu simpan dalam peti ais biar cepat beku. sedap makan sejuk-sejuk.

bila first time buat, memang excited la kan. agar-agar lambat hancur dalam periuk, then kena tambah air lagi. mak kata rendam dulu agar-agar tu patutnya :P huhuh. ok, next time kena buat elok-elok sikit. nak kena kurangkan susu tepung tu sebab rasa susu sangat :P orang yang tak suka susu memang tak makan dadih ni. tapi aku buat ni 2 hari dah habis. ok la kan, ayah pun kata sedap :D


tak cantik bentuk dadih ni sebab aku letak dalam satu tupperware besar :P warna pun tak menarik tapi rasa sedap ;))


lepas ni nak try masak benda lain pula ;)



0 kata-kata:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review