About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Monday, January 28, 2013

praktikum fasa 3

luahan rasa emy'n at 12:35 AM 0 kata-kata Links to this post
salam..

hari ni 28 Januari. yup, cuti hari thaipusam. syukurlah bila Negeri Sembilan ambil cuti umum ni. dapat balik kampung walaupun untuk 3 malam :) Alhamdulillah, dapat jenguk mak kat hospital dua hari berturut-turut sebelum naik bas jam 9.30 pagi nanti. ok, motif tulis tarikh dalam post adalah untuk memastikan aku ingat masa menaip post ni. hehe.. (ayat skema cikgu BM) :P

dah seminggu praktikum berlalu. macam-macam perasaan yang ada ni. pertama sekali memang teruja sebab pangalaman baru praktikum di sekolah yang tak pernah ada guru praktikum. kedua, rindu sangat nak cakap dalam telefon dengan mak, cerita macam-macam (tapi tadi dah cakap dah depan-depan, hehe :')) since mak sakit, aku tak berpeluang nak cakap-cakap dalam telefon (mak cepat penat kalau cakap banyak-banyak). Rindu semua perkara tentang mak terutamanya masakan dia, bebelan dia, waktu hujung minggu dengan dia kat rumah dan macam-macam lagi :')

ok, praktikum akan berlangsung selama 3 bulan. mula dari 21 Januari sampailah 19 April. tapi baru seminggu sekolah dah rasa macam sebulan. hahah. :P well, aku hanya boleh buat kesimpulan yang suasana praktikum kat KL lagi best berbanding Nilai ni. sekolah-sekolah kat KL dah biasa berunding dengan cikgu praktikum yang mana mereka ni memang sangat bagi kerjasama, banyak tolak ansur dan lebih memahami situasi guru pelatih. masa awal-awal sampai sekolah hari tu, aku harapkan ada sesi perbincangan mengenai pengalaman guru-guru praktikum sebelum ni memandangkan dah 2 kali praktikum sebelum ni. tapi ternyata tak ada langsung. semua diuruskan oleh mereka sendiri. hmm,  salah aku jugak sebab tak nak buat jauh-jauh dari maktab. =.= nak rasa mudah duduk asrama. tapi makan diri sendiri akhirnya. makanya, hari-hari aku kena pesan kat diri sendiri supaya positif je >.< datang sekolah tunggu masa balik, then start enjin kereta dan balik..  huhu (nak masuk minggu 2 tapi jadual tak konfemkan lagi dengan lecturer, hancuss) jadi, agenda sekarang adalah konfemkan jadual supaya dapat mengajar macam biasa.. =.= harap dapat ajar BM dengan baik. selain P&P, kena terlibat juga dengan koko. so, jadilah cikgu PBSM, persatuan BM dan permainan bola baling (patutnya pilih hoki, hmm.. ingatkan best bola baling ni, tapi.... dah terlambat nak tukar, surat lantikan tugas dah dapat. ni lah dilema aku yang tak interest dalam sukan)

kerja kursus masih menanti aku yang malas ni =.= tak lama dah due date. satu pertengahan februari ni. satu lagi awal bulan Mac. hurmm,.. harap ada seru dalam hati dan minda ini untuk buat esemen dan siapkan dengan cemerlang =.= nak kena mula RPH lagi, penuhkan portfolio praktikum lagi.. dan refleksi minggu 1 yang aku tak mula lagi ni. kena print bahan-bahan nak masukkan dalam folio juga.. nasib lah, tahun terakhir bergelar pelajar degree memang sempit. =.=



p/s : perlukan lebih banyak tenaga dan semangat!!!



semoga Allah permudahkan :')



Monday, January 14, 2013

update

luahan rasa emy'n at 12:01 AM 1 kata-kata Links to this post
salam..

really love this picture.
wajah aku iras dengan mak masa aku kecil.

perkembangan dari hospital

12 Januari, mak dah dipindahkan ke hospital kluang atau nama baru Hospital Enche' Besar Hajjah Kalsom, Kluang. alhamdulillah, lebih dekat dengan rumah untuk ulang-alik dan memudahkan keluarga nak melawat. 31 Januari nanti, kena pergi HSI semula untuk temujanji dengan klinik onkologi. harap ada berita baik. insyaAllah. kalau mak tak diberi kemoterapi pun, harap dia mampu bertahan dan kuat semangat :') hari tu ayah beritahu yang doktor tak dapat buat kemo sebab keadaan akan jadi lebih teruk. tapi tak semestinya kan. kuasa Allah lagi tinggi berbanding andaian manusia. :) seiring masa berlalu, akan ada berita-berita baik yang kita mungkin tak jangka, insyaAllah. dah habis minggu dua di maktab, bermakna dah dua minggu aku balik rumah berturut. minggu depan mungkin tak dapat balik sebab dah mula praktikum 21 Januari. harap nanti dapat ambil masa untuk balik rumah walau sibuk macam mana pun. semoga orang-orang di sekeliling dapat faham :') selagi ada masa untuk aku balik, aku akan balik tak kira walau satu malam pun asalkan dapat tengok mak. alhamdulillah, keadaan mak nampak baik. semoga semakin baik. last aku jaga mak masa 27 Disember lepas. 30 Disember dah balik IPG. dan sekarang dah 13 Januari. dah 2 minggu lebih mak dijaga oleh m.long, bergilir dengan m.ngah dan ayah pada hujung minggu. dulu, aku yang jadi pencerita dan pengantara kepada sesiapa yang ambil tahu perkembangan mak. tapi sekarang aku yang bertanya perkembangan mak sebab dah jauh kat enstek. walau bagaimanapun, ada je insan-insan yang tanya aku lagi tentang perkembangan mak. huhu. kadang-kadang aku tak tahu nak jawab macam mana sebab dah bukan depan mata. hope orang tu dapat tanya kepada yang lebih tepat. bukan apa, emosi aku ni bukannya betul sangat bila banyak pertanyaan, melainkan aku sendiri yang beritahu diorang atau kawan-kawan yang sememangnya dah tahu cerita dari awal.


perkembangan tentang study

sem 7, hanya belajar 2 subjek je. walaupun 2, memang tough sangat subjek-subjek tu. 12 jam untuk setiap subjek dalam seminggu. bayangkan 4 jam kelas dari 8 pagi sampai 12 tengahari untuk satu subjek je. esoknya 4 jam lagi dan lagi sampai cukup 12 jam. tambah lagi dengan keadaan elektrik yang masih tiada dalam kelas. hurm,, apa-apa pun, kena bersyukur sebab dapat rasa kesusahan macam tu. lepas ni mungkin kena posting dekat mana-mana ceruk yang keadaan macam tu, dah ada pengalaman kan. untuk praktikum, dah dapat pensyarah pembimbing untuk pemulihan dan bahasa melayu. insyaAllah akan jumpa lecturer secepat mungkin minggu hadapan untuk berbincang. semoga dapat laksanakan praktikum dengan baik pada sem ini :) semoga dipermudahkan segala-galanya.


perkembangan tentang skill

skill memandu. yup. lebih tepat lagi memandu untuk praktikum yang akan datang. dari minggu lepas lagi, viva dah sampai di enstek. syukurlah, ada orang yang sudi bawakkan viva dari johor even balik hari :) siap sesat lagi di labu dan kena tambah 1 jam untuk sampai maktab. masuk kali ni dah beberapa kali juga aku berlatih untuk ulang alik ke sekolah dan mahirkan memandu. maklumlah, kereta manual je. nak tak nak memang kena berlatih mula dari awal sebab aku cuma pro masa ambil lesen 2008 lepas =.= rugi betul sebab tak memandu lepas dapat lesen kan. walau macam mana pun, sekarang ni aku rasa dah yakin untuk drive semula tapi masih lagi lemah bab parking. huhuh.. orang kata memang ambil masa sikit bab2 ni.. insyaAllah nanti ok je. mungkin nanti balik johor dah drive sendiri. senang ;) tak perlu naik bas.


perkembangan tentang cinta

alhamdulillah dah sampai ke bulan 21 :) syafiq ada datang jumpa mak ayah 2 kali sejak akhir Nov lepas. baru 2 kali, penerimaan yang baik dan direstui, insyaAllah. parent dia pun ok je. dah 3 kali aku bersua dengan ibu abah dia. baru 3 kali. tapi ada kata-kata ayah yang menyenangkan hati aku. misalnya hari tu bila pak cik ada tanya turn aku. ayah selamba je jawab, 'calon dah ada, tapi dah kerja nanti baru boleh bincang-bincang :D kata-kata ibu dia pun menyenangkan bila mana aku printkan borang daftar asrama untuk dia sebelum dia daftar. ibu dia kata, 'amboi, bakal menantu yang printkan'. :P moga kata-kata tu jadi doa buat kami, insyaAllah.




p/s : esok Negeri Sembilan cuti. cuti Yamtuan Besar N9. esok angah yang akan hantar sampai nilai. masa daftar dulu along yang hantar. syukurlah ada abang-abang yang banyak membantu aku. alhamdulillah. terima kasih untuk along dan angah. 


Saturday, January 5, 2013

new life

luahan rasa emy'n at 12:16 AM Links to this post
salam..

dah habis dah minggu pertama kelas. tak sangka bila dapat suasana yang tak siap bila kelas masih tak ada elektrik, mendaki bukit ke kelas sambil sopan berbaju kurung serta berpayung jika panas or hujan, dan beberapa perkara lain lagi. handphone sony ericson experia tak nak detect line dekat bilik, line broadband maxis yang tak berfungsi walau dapat gprs je dan benda-benda yang lain. alhamdulillah, sekarang ni ada di rumah along. hewhew. yup, i'm going home today. enstek-seremban-melaka, dan johor esok. insyaAllah. mak masih di hospital, dan aku akan cuba untuk balik di setiap kesempatan yang ada untuk jenguk mak. semoga Allah permudahkan.

berbalik semula pada kelas. minggu pertama ni dah banyak kelas yang mula even ada 2 subjek je sem ni. yela, pensyarah memang nak rush habiskan topik sebelum praktikum 21 Jan nanti =.= assignment kena hantar 18 Jan. fuhh. memang mencabar sem ni. harap aku mampu menapak dan teruskan perjuangan yang masih belum selesai di bumi enstek ni. tak lama dah, setahun je lagi untuk menghadap alam pekerjaan.

semoga hati ini terus cekal, emosi terus tabah dan fizikal tetap kuat. insyaAllah..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review