About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Wednesday, September 4, 2013

entry september

luahan rasa emy'n at 2:11 AM Links to this post
salam,

skip dua bulan, julai dan ogos. bukan tak ada perkara nak taip, tapi terlalu sibuk dengan kerja-kerja semester akhir. finally, cukup 5 tahun study IPG. penat letih lelah semua tak perlu nak cerita, panjang berjela-jela. setiap sem hadap benda sama, cuma sem akhir ni ada AR. lepas tu ada viva hujung september nanti. bila dah November baru la lega lapang dada sebab dah cuti :) yeah, tak sabar nak habis study.

banyak perkara yang aku belajar sepanjang study ni. jumpa macam-macam ragam manusia. dapat kenal diri sendiri juga. susah nak kenal diri sendiri. sebab orang lain yang lagi nampak, sama la macam diri kita yang banyak nampak diri orang lain kan. teringat masa belajar pasal emosi, lect tanya emosi apa yang paling ketara sepanjang 5 tahun belajar? sorang-sorang kena jawab. fikir punya fikir, paling banyak emosi yang aku dapat ialah 'tabah'. campur macam-macam emosi jadinya tabah. dalam gembira ada tabah, dalam sedih ada tabah.

perkara paling besar ialah bila kehilangan seorang insan yang paling disayangi. it takes month for me untuk tabah dan jadi kuat seolah-olah tak ada apa-apa berlaku. :( susah. perkara paling susah ialah pura-pura gembira. tapi tu la yang aku kena buat untuk cope life kat maktab ni. tak ada siapa pun yang betul-betul faham perasaan aku. serba tak kena masa tu, sekejap angin tak baik, sekejap lain macam. dapat pulak lect yang banyak hal. memang down terus. jujur aku cakap yang sem ni aku tak ada mood sangat nak dapat tinggi-tinggi or buat terbaik. =.= entah. mungkin sebab tak ada motivasi. huhu. tengok kawan-kawan pun banyak ragam. tak boleh nak jadi rapat sangat. nanti ada je tak puas hati bagai. so, that's me. jadi diri sendiri, cuba kenal diri sendiri dan sayang diri sendiri. cukup la.

lagi satu perkara lect tanya dalam kelas, cara nak atasi stres. jawapan aku mudah je. keluar. pergi jauh sikit dari tempat stres. tak ada la maknanya stres tu hilang, tapi dapat la relief kosongkan kepala sikit. pergi shopping mall, jalan-jalan. tengok orang ramai kat luar sana. buat refleksi dan timbang tara. paling aku susah nak terima bila orang yang dewasa ni bertindak tak matang. boleh pula putuskan hubungan kawan sebab perkara silam. padahal perkara silam tu sepatutnya jadi pengajaran, bukan penghalang. tapi apa-apa pun, terpulang la individu masing-masing. mungkin perkara tu mewujudkan kebahagiaan. terpulang. yang penting aku tak ada rugi apa-apa. aku pun rasa diri aku ni cukup matang dah nak beza mana satu yang perlu dan tak perlu.  kalau diri aku mudah je la, bila aku rasa tak selesa dengan seseorang, aku tak banyak tegur. tapi tak ada la sampai nak block fb, tukar link bagai. still tau perkembangan walaupun tak mesra. lagi baik macam tu sebab tak nak terluka. huhu.

1 september lepas, ulangtahun ke 23. syukur diberi peluang sampai umur ni. harapan ada banyak, tapi tak berharap sangat sebab apa-apa pun semua dah tertulis. ketentuan tu semua dariNya kan. kalau jodoh datang cepat, cepat la. kalau lambat, ada hikmahnya. bila makin dewasa ni tak rasa apa sangat pun birthday. sebab terfikir sampai bila umur ni, sempat tak buat sesuatu yang kita nak, dapat tak rasa kebahagiaan macam mak ayah kita. itu je la. banyak perkara yang berlaku buatkan diri ini jadi tabah dan terus tabah. in sha Allah sampai bila-bila pun, ketabahan tu tetap ada.

ok, masih ada 2 assignment dan kerja-kerja lain.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review