About Me

My photo
tak ada apa-apa yang menarik di sini, cuma penuh dengan kisah cinta dan kehidupan

dua hati

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

syafiqemyliza

Saturday, November 9, 2013

selesai perjalanan 5 tahun setengah

luahan rasa emy'n at 3:31 AM 0 kata-kata Links to this post
hari ni 9 November 2013, dalam seminggu lagi nak tinggalkan maktab ni. Sejujurnya, rasa tak sabar nak tamat. tapi memang akan rindu dengan suasana belajar ni :D manis. dalam susah payah pun masih terasa seronoknya. orang cakap, eh dah habis dah belajar, rasa macam kejap je. tapi bayangkanlah nak lalui 5 tahun setengah tu macam-macam perkara jadi. banyak sangat pengalaman tak kira la pahit atau manis. dari jiwa ni rasa kebudak-budakan sampai tahun akhir jadi dewasa dan matang :)

aku masih ingat lagi hari pertama daftar, 14 Julai 2008. zaman maktab teknik dekat cheras. penuh perasaan masa tu. teruja ada, terkejut pun ada sebab suasana maktab yang memang dah lama sangat :P, masa tu la baru nak kenal orang yang bermacam ragam. zaman pra memang mencabar sebab banyak sangat subjek nak kena belajar tambah lagi dengan gerko, persatuan, dan macam-macam lagi. pendek kata zaman pra ni zaman nak sesuaikan diri :)

masuk zaman degree tahun 2010 dah mula rasa mencabar. kena catch up lagi banyak perkara. dah mula PBS sampai sem 4. sem 3 dan 4 merasa unit uniform, ada BIG lagi, perkhemahan. dulu masa pra dengar je pasal PBS dan praktikum tapi tak dapat pun nak empati betul-betul sebab tak hadapi kan. bila dah praktikum mula la rasa sendiri pengalaman tu. tapi apa-apa pun, semua tu based on pensyarah pembimbing. ada yang kedekut, ada yang murah hati. walaupun aku tak berapa puas hati pasal ni, tak boleh nak cakap apa sangat la. positifkan hati dan cakap kat diri sendiri yang hidup ni macam roda. bak kata seorang cikgu kat sekolah praktikum, "kalau saya jadi penyelia saya bagi yang baik untuk student sebab ni proses belajar, tak boleh suka-suka nak kondem". lama jugak nak heal rasa kecewa ni. tapi aku kena terima, mungkin rezeki aku tak seberapa. mungkin zaman dah kerja nanti rezeki mencurah-curah :) in shaa Allah. banyak pengalaman yang mendewasakan, yang menjadikan aku lebih kenal diri sendiri dan orang sekeliling, yang dapat menerima kekurangan serta mensyukuri kelebihan.

2011, bermula satu ikatan yang tak dijangka. entahlah, mungkin sebab dari pra dah kenal. anggap kawan biasa tapi akhirnya muncul rasa lain :P aku harap hubungan ni akan kekal sampai akhir hayat. macam mak dengan ayah dulu, kenal di tempat kerja. along dengan wife dia masa belajar kat U. angah dengan wife dia masa praktikal. aku kenal masa belajar dan adik nanti mungkin jumpa jodoh dia masa kerja atau praktikal? hehe.. banyak yang aku belajar dari hubungan ni. saling terima walaupun aku jenis memaksa. nasib la dapat orang yang memahami dan penyabar macam dia :D banyak dah cerita pasal dia dalam blog ni. tak perlu banyak sangat cerita :P

2013, tahun terakhir belajar dan tahun pertama di kampus baru. result sem 7 jatuh sebab tak ada semangat. hilang separuh nyawa bila hilang insan tersayang :( tapi terpaksa kuat. terima untuk redha dengan ketentuan Ilahi. impian aku untuk konvo bersama dan meraikan majlis kahwin aku nanti takkan jadi kenyataan :'( tak ada dia untuk melihat aku dewasa dan bekerjaya. tak ada dia untuk menimang  anak aku nanti sambil beritahu ikut muka siapa. :( semoga mak sentiasa tenang di sana :') in shaa Allah mimin akan jaga diri baik-baik. buat insan-insan yang masih ada ibu dan bapa lagi, hargailah mereka sepenuhnya. sebab nanti bila diorang dah tak ada, akan rasa ralat kalau kita tak jaga hati mereka baik-baik. sebenarnya aku masih tak puas hidup dengan mak. since form 1 dah masuk asrama sampai form 5. lepas tu masuk maktab 5 tahun setengah. betapa aku berharap aku dapat luang masa yang lama lagi dengan dia. dan sampai sekarang aku masih ralat sebab tak dapat minta maaf, berterima kasih dan ucap sayangkan dia masa nafas terakhir. aku takkan lupa tarikh 1 februari 2013, hari dia pergi dan takkan kembali.


hari rabu ni paper exam yang last. semoga aku dapat jawab dengan baik. lepas tu balik rumah dan merasai cuti sebelum bergelar guru. in shaa Allah. semoga akan terus ada sinar dalam hidup ini.

cuti sekolah start 16 November :D masa untuk membentuk diri










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

me

him

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers
 

Metafora hidup Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review